Усещане за есен: дървесните акценти в кухнята, които обичаме

Усещане за есен: дървесните акценти в кухнята, които обичаме

Кухнята е мястото, което ни предразполага към приготвяне на вкусни храни, задушевни разговори и наистина приятна компания – всички тези прекрасни и носещи удоволствия действия асоциираме и с есента. Ако има време през годината, което да навява уют и спокойствие, то това е предпоследният сезон със своите природна красота и будеща възхищение цветна палитра.


Търсейки есента и всички усещания, които тя навява, в интериора на своята кухня, попадаме на дървесните акценти. Тези багри са широко разпространени в множество стилове и интериорни насочености. Правилно подбраните дървесни цветове в кухнята спомагат тя да се превърне в още по-уютна и приятна за пребиваване стая. Изглеждат автентично и стилно – дървесни шарки срещаме и в модерни, и в класически, и в ретро кухни. Богатата разновидност на цветове и материали значително улесняват интегрирането на дървото в дизайна на кухнята:

  • разполагаме с масиви и естествени фурнири – често срещана дървесина, използвана в дизайна на кухнята, е дъб, орех, ясен, явор, череша;
  • МДФ и ПДЧ плоскостите биха могли да се „облекат“ в дървесни нюанси;
  • термоплотовете, широко използвани при направата на работен плот и гръб за кухнята, също могат да бъдат издържани в тези багри;

С реверанс към есента и уютните усещания в дома събрахме днес за вас няколко примера за присъствието на дървесни елементи в интериора.

Светлото дърво е особено подходящо за елегантни помещения с усещане за простор

Бялата и много светлата гама при дизайна на кухнята, както сме споменавали многократно, е изключително подходяща за стаи, в които бихме искали да създадем или запазим чувството за широта и простор. Белият цвят „разширява“ – в този смисъл е подходящ за малки помещения, които бихме искали да „уголемим“ оптически, както и за вече големи пространства с цел запазване на просторните усещания.

Белият и светлият цвят предполагат и допълнителна обработка на повърхността – с помощта на добавянето на патина например, биха могли да се внедрят в дизайна на кухнята различни текстури и заиграване с цветовете. Така цялостният дизайн изпъква още по-категорично и се превръща в своеобразна запазена марка за едно домакинство.

Мекота и уют долавяме от кафеникавите и топли дървесни нюанси

Едва ли има човек, който да не желае неговата кухня да представлява един уютен и приятен оазис, в който с лекота да се впуснем в почивка и релакс след дълъг и натоварен работен ден. Бихме могли да го постигнем чрез залагането на топли дървесни нюанси в интериора.

Цветовата комбинация между плот и бар в дървесен нюанс и цветни шкафове е класически способ за постигане на акцентност в интериора.

Дървесните багри се съчетават еднакво добре и със светли, и с тъмни цветове, що се отнася до дизайна на корпусите, шкафовете и чекмеджетата в една кухня. Всичко опира до клиентските вкусове и начина, по който семейството желае да изглежда помещението. Персонализирането на кухненските мебели е чудесен вариант за постигане на обща хармония в интериора на цялото жилище.

Не рядко наблюдаваме и комбинация в материалите – бихте могли да заложите на естествени фурнири и масиви за едни кухненски компоненти, а за други да подберете имитиращи дърво повърхности.

За онези, желаещи лукс и класно излъчване за своята кухня – заложете на тъмно дърво

Сигурни сме, че мнозина от вас, помисляйки за ретро кухни, си представят тъмни цветове – тъмнокафявите и махагоновите варианти в цветовото оформление винаги са се асоциирали с тежест, луксозност и класно излъчване. Ако планирате да издържите своята кухня в класически или ретро стил, то препоръчваме да обмислите варианта за тъмна дървесина като основна багра в интериора.

Разбира се, тъмни цветове перфектно се съчетават и с по-модерни кухни – комбинацията с по-ярки или светли нюанси пък създава идеен и интересен контраст за още повече характер на помещението. Прекрасно съчетание се получава и между дърво и метал като материали – умело внася нотка стилна издържаност. Горен ред от медни вратички например изглежда наистина страхотно.

Говорейки за интериор, вероятно всеки се досеща за дървото – от край време този материал участва категорично в обзавеждането. Няма стил или стилова насоченост, които да го изключват от редиците си. Дървесните окраски ще продължат да ни радват с трайното си присъствие при обзавеждането на домовете ни, носещи уют, усещане за стабилност, мекота и топлина.

 

#Цветни комбинации #дърво #Акцентни цветове

0 Коментар

Login with