Вдъхновяващи кухненски острови и барове

Вдъхновяващи кухненски острови и барове

В много кухни днес има или остров, или бар, и това е нещо, което надгражда над стила на кухнята, особено след като има много фантастични дизайни, от които да избирате, както и интересни начини, по които да направите кухнята си специална само с помощта на различи мебели и аксесоари.

Кухненският остров и барът са много подобни един на друг, но с едно голямо различие: островът е самостоятелно стоящ със собствен плот, а барът е прикрепен или към наличен плот или към стената. И казвайки това трябва да уточним, че кухненски остров с места за сядане не е същото нещо като бар, дори и да изглежда така. Нека да разгледаме няколко идеи за кухненски остров и бар у дома и сами да открием различията между тях.

Много пъти кухненският остров играе ролята на разделител на кухнята и трпезарията или всекидневната. Същото може да се каже и за бара, макар че обстоятелствата в този случай ще са малко по-различни.

Както вече споменахме, и към острова, и към бара могат да се добавят столове, а понякога острова може да приема ролята на бар, дори и технически да не изпълнява условията за дизайн. Тази кухня е хубав пример колко многостранни могат да бъдат тези концепции.

Може би се чудите кога е по-добре да имате бар вместо кухненски остров. Обикновено, барът подхожда на кухни, които са по-скоро дълги, отколкото квадратни или малки кухни, където нормален остров не би влязъл. Разбира се, съществуват и алтернативи, като тази малка приличаща на бар маса на снимката по-горе.

И островът, и кухненският бар играят ролята на място за съхранение и добавят функционалности към пространството, както и добавят допълнителен плот, за извършване на различни дейности. Ето защо често термините се използват взаимозаменяемо и защо някои дизайни обикновено са хибриди с включени характеристики и от двата типа.

Независимо дали сте избрали кухненски остров или бар, идеята е повече или по-малко същата: допълнителен плот и пространство за съхранение, възможност за добавяне на места за сядане и възможност за физически разделител между зоната за готвене и останалата част от пространството. които често включват трапезария и всекидневна.

Като се има предвид, че кухненският остров и барът са толкова сходни един с друг, но в същото време показват ясни различия по отношение на дизайна и структурата, има ли смисъл да имате и двете? Очевидно всичко зависи от контекста. Всичко е свързано с това колко пространство имате налично, от начина, по който се използва, както и от нуждите и предпочитанията на потребителите.

Тази красива крайбрежна кухня има голям и елегантен остров, който често функционира като бар. От едната страна има бар столове, а от другата има вградена мивка и много полезно място за съхранение. Изгледът е завършен от три висящи лампи.

Барът може да направи кухнята да изглежда спретната и да ѝ придаде цялостен и организиран вид, дори когато е част от голямо отворено пространство. Тази страхотна снимка на кухнята по-горе е много добър пример за това. Барът обгръща кухнята и идва като продължение на плота, създавайки усещане за уединение.

По-рано споменахме, че хибридни проекти, които обединяват най-доброто от кухненските острови и баровете, са възможни и дори желателни в някои случаи. Например на снимката ще видите прекрасна обстановка, където има свободностоящ остров с две различни височини на плота. Едната страна действа като обикновен кухненски остров, а другата е голям бар.

Тук можете да видите много гостоприемна кухня с голям остров в центъра, който има бар столове от едната страна и перфектно практична зона за подготовка от другата. Има вградена мивка, която освобождава повече пространство на плота по протежение на основната стена и широк плот на острова, което дава усещане за завършеност.

Кухнята по-горе е доказателство, че нямате нужда от много голяма кухня, за да можете да добавите бар. Всъщност кухненските барове са най-често срещани в сравнително малки пространства, които често са дълги и сравнително тесни.

В тази огромна кухня пък има не един, а два острова. Идеята е кухнята да се оформи по продължението на цялата стена и да я завърши с два приличащи си острова с места за сядане. Всеки остров може да се използва по различни начини и за различни цели.

Както видяхте, възможно е да смесвате и съчетавате характеристиките на кухненски остров и бар и дори да имате повече от един остров/бар, ако пространството го позволява. А какво се случва при по-малките кухни? Много пъти кухнята може да изглежда твърде малка за остров, но често това е въпрос на перспектива. Ние харесваме този дизайн, който показва колко гъвкава е цялата тази идея.

В тази кухня студиото съчетава рустикални и модерни елементи на дизайна, за да създаде много приятна и хармонична композиция. Островът има бял плот, който се съчетава с останалата част от работното пространство, както и с мебелите, с дървена повърхност, видима от другата страна. Столовете се нареждат добре под плота и нямат облегалки, което помага да се осигури преливащ отворен декор в цялото открито пространство.

Изборът на бар столове, които се побират под кухненския плот или под бара, е хубава идея, особено ако кухнята се отваря към трапезарията или дневната и искате да създадете силна връзка между тези помещения.

Обикновено кухненски остров или бар разполага с място за сядане само от една от страните, но това не е задължително правило, което трябва да следвате, както е илюстрирано в тази къща на плажа. Плотът е леко удължен с няколко сантиметра от всички страни, позволявайки на столовете да бъдат наредени из цялото пространство.

 

Източник: Homedit

0 Коментар

Login with