Водобранната лайстна в кухнята – кога е необходимо използването ѝ

Водобранната лайстна в кухнята – кога е необходимо използването ѝ

Както многократно вече сме споменавали, дребните на вид елементи в кухнята твърде често се оказват особено важни. Изключение не правят и водобранните лайстни – ето защо в днешната статия съсредоточаваме вниманието си именно на тях.

 

Убедени сме, че ще успеем да ви предоставим необходимата информация, която ще ви помогне да вземете правилното решение, касаещо наличието или липсата на водобранна лайстна във вашата кухня. Предмет на днешния текст са отговорите на следните въпроси:

  • За какво служат водобранните лайстни в кухнята?
  • При кои ситуации следва задължително да разполагаме с лайстна и при кои бихме могли да я пропуснем?
  • Какви видове лайстни познаваме и как умело да ги съчетаем?

Водобранната лайстна в кухнята – за какво служи и защо е толкова важна?

Макар и наименованието ѝ да издава практическото ѝ приложение, все пак ни се иска да изпаднем в малко повече подробности, за да може вие, нашите клиенти, да разполагате с максимално количество информация.

Водобранната лайстна се поставя между гърба и плота на кухнята, за да не навлиза вода през пролуката. Това е важно, тъй като влагата би могла да нанесе значителни поражения върху използваните материали за изграждането на вашата поръчкова кухня. Следва, обаче, да споменем, че някои случаи позволяват и липсата на такава лайстна, докато при други наличието ѝ е силно препоръчително.

Кога е необходимо да прибегнем до инсталиране на водобранна лайстна?

Както вече споменахме, целим да ви снабдим с максимално количество информация – ето защо в тази секция ще разгледаме казусите, при които вашата кухня изисква поставянето на лайстна между гърба и работния плот, както и ситуациите, в които можем и да я пропуснем.

Задължителната водобранна лайстна

  • при наличието на термоплот – тъй като термоплотът е сравнително чест избор сред клиентите, държим да отбележим, че наличието му предполага поставяне на водобранна лайстна между него и гърба, тъй като е създаден от дървесни частици;

Кои случаи не предполагат използването на лайстна

  • когато за кухненския гръб са използвани плочки, а плотът е термоплот, то бихме могли да пропуснем използването на водобранна лайстна само в случаите, в които плочките са поставени след изграждането на плота за цялостно и плътно прилепване (в противен случай следва да запълним образувалата се фуга със силикон);
  • водобранна лайстна не се изисква при следните видове плот: дъб, гранит, технически камък, гранитогресна плочка и компактен плот;

Видове водобранни лайстни – изобилие от разновидности за идеално напасване с кухненския интериор

За щастие клиентите разполагат с наистина богат избор, що се отнася до лайстните за кухнята – предлагат се в разнообразие от цветове и форми. От гледна точка на материала, срещаме алуминиеви и PVC лайстни.

Биха могли да представляват съчетано с плота интериорно решение, което, освен функционално, ще е и наистина пасващо си и изгледащо елегантно.

Съвсем удачен вариант е и да се съчетаят с финиша на дръжките – в снимката по-долу демонстрираме именно такова решение. Подбрахме алуминиева лайстна с матово покритие, която по един хармоничен начин се вписва със стила на дръжките.

Лайстните биха могли да са с вътрешна извивка и да се съчетаят и с цвета на уредите – изключително стилно решение е при наличието на черна техника да заложите на водобранна лайстна в същия нюанс.

Получихте ли петъчната си доза вдъхновение? Ако е така, с нетърпение ще очакваме идеите ви – вие каква лайстна бихте избрали за бъдещата си поръчкова кухня?

#водобранна лайстна

0 Коментар

Login with