За мивките и смесителите в кухнята - всичко, което трябва да знаем, за да се вдъхновим

За мивките и смесителите в кухнята - всичко, което трябва да знаем, за да се вдъхновим

Ето – заветният момент настъпи. Вече сте се сдобили с нова кухня, която впечатлява със стила и визията си. След като основната конструкция е вече факт, сме убедени, че нямате търпение да се впуснете в множество кулинарни експерименти. Днес идваме да кажем, че, освен кухненски уреди, се нуждаете от още два елемента, без които е немислимо да притежавате функционална кухня – мивка и смесител.

 

Смятаме, че ще е полезно да съберем на едно място достатъчно информация, касаеща тези кухненски компоненти. С готовност днес ви предоставяме подробности и детайли относно:

 

  • най-често използваните материали при изработка на мивки;
  • различните начини за монтаж;
  • видове смесители, които бихте могли да добавите;
  • подходящи аксесоари, с които да направите този кът от кухнята истински функционален;

 

Бидейки един от най-често използваните кухненски елементи ежедневно, мивката заема едно от централните места в дизайна и е повече от препоръчително на нея да се обърне подобаващо внимание. Ето какво имаме да споделим с вас по въпроса.

 

Материали, използвани за кухненски мивки – предимства и недостатъци. На какво да спрем избора си?

 

Що се отнася до най-често използваните материали за изграждането и направата, тук споменаваме два: иноксовите и композитните мивки са перфектен избор за всяко домакинство.

 

Иноксови мивки – какво е характерно за тях?

Иноксовите мивки са чудесен вариант за онези от вас, които са подбрали уредите си в тази гама и биха искали да съчетаят дизайна в кухнята си. Устойчиви на ръжда, петна, лесни за почистване и изключително удобни – тези мивки ще се впишат идеално в общия интериор на помещението. Иноксовите варианти са устойчиви и на високи температури – без проблем бихте могли да поставите горещ съд върху страничната скара на мивката, ако моделът разполага с такава. Разнообразието от размери предоставя възможност да отговорите на домакинските си потребности, а опциите за полиран или матиран финиш на мивката – да задоволите естетическите си вкусове.

 

Композитни мивки – стил и изящество

Ако обичате разнообразието от цветове и искате кухнята ви да е онова стилно и спиращо дъха местенце в дома ви, то композитните мивки са идеалният избор за вас.

Красиви и изящни – така бихме могли да ги опишем. Изключително предимство при тях е, че цветовата гама е наистина широка, а смесителят може да се боядиса прахово в цвета на избраната мивка и да се съчетае по един наистина чудесен начин. За какво да внимавате? Композитните мивки са по-крехки от иноксовите, затова е препоръчително да ги почиствате по-често, за да избегнете риска от оставането на петна по повърхността.

 

Какви са вариантите ни за монтаж на мивката?

След като разгледахме най-често употребяваните материали при кухненските мивки, идва ред и на различните видове монтаж. Най-общо познаваме два начина за интегриране на кухненската мивка в плота.

Монтиране над плота

Този тип монтаж е подходящ в случаите, когато разполагате с термоплот, тъй като дървесните му частици поемат вода и би могло да се получи подуване, ако мивката е инсталирана под него. При монтажа над плота, бордът на мивката се лепи на него и осигурява необходимата устойчивост.

Монтиране под плота

Монтаж на кухненската мивка под плота е подходящо решение в случаите, когато той е от технически камък, гранит, изграден от плочите Slim-Line или масивен дъб. Този тип монтаж изглежда много красиво и стилно и спестява наличието на борд, който трябва да се зачиства.

Комбинацията от позиционирането под плота и еднаквата цветова гама на композитна мивка и смесител придава много изискван и естетически издържан вид на цялата кухня.

Комбинацията пък между композитна мивка, монтирана под плота, и стила и здравината на плочите Slim-Line създават усещане за устойчивост, функционалност и красота.

 

При смесителите също има много варианти

От гледна точка на използваните материали, тук също срещаме иноксови и композитни варианти. Иноксовите смесители се съчетават чудесно с иноксовите мивки, издържани в общ и за двата елемента финиш. Както пък споменахме по-горе, композитните биха могли да се боядисат в същия цвят като този на мивката, за да придадат на кухнята така необходимата и търсена завършеност в дизайна.

При стандартните варианти на смесителите, избираме между такива с чупка и заоблени модели – всичко зависи от вашите вкусови предпочитания. Смесителите тип душ пък са изключително удобни за почивстване на по-големите мивки.

 

Нека не забравяме и аксесоарите – те придават характер и чар на кухнята ни

Освен изящни и красиви мивка и смесител, около тях бихте могли да поставите и много аксесоари, които да придадат чар на цялото помещение. Дозаторите за сапун с опция за вграждане са изключително стилно и функционално решение. Много домакини избират големи мивки с прилежащи подвижни кухненски дъски за готвене. Декоративните тапи, гевгирите и фиксиращите щипки също са удачни варианти за персонализиране и удобство.


Считаме, че информираността е отправната точка към вдъхновението и взимането на най-правилните решения, касаещи интериора на дома. Вече харесахте ли си вариант за мивка и смесител у дома?

 

0 Коментар

Login with