25 уникални предложения за малка кухня

25 уникални предложения за малка кухня

Не е тайна, че, що се отнася до пространството, с което разполагаме за обзавеждане, често сме ограничени и трябва да адаптираме вкусовете и дизайните си спрямо предоставените възможности.

 

Това важи с пълна сила и за кухнята – бидейки едно от най-важните помещения в дома, често ограниченото пространство създава пред нас множество предизвикателства, с които следва да се справим, за да имаме наистина красива и функционална стая. Кухнята е мебел, която е използвана всекидневно в домакинството – именно това да е удобна е главната цел, която си поставяме, работейки по бъдещия си проект. Когато разполагаме с ограничено пространство и, същевременно с това, не можем да си спестим множество елементи в дизайна, то се налага да проявим доза креативност и да открием перфектния баланс. Добрата новина е, че сме тук днес, за да ви дадем някои ценни насоки – смятаме, че бихте могли да се вдъхновите от нашите предложения и идеи, свързани с малки кухни.

 

Има начини да превърнете малкото пространство в свой съюзник. Ето как!

 

Отделете кухнята от мястото за хранене с барплот

 

Все повече жилища не разполагат с обособени отделни помещения, които да служат за кухня и трапезария. Визуално и функционално бихте могли да ги „отделите“ – така ще създадете усещането, че жилището ви разполага с повече стаи.

 

Не ви съветваме да изграждате допълнителни стени – това само ще стесни и без друго вече малкото помещение. Удачен вариант е да включите барплот в дизайна на кухнята си, който да служи като разграничител между двете стаи.

С този си ход вие постигате две цели – от една страна, обособявате две отделни помещения, което спомага за усещането за ред и подреденост в дома. От друга, снабдявате се с допълнително работно място в кухнята, което никак не би ви било излишно, особено ако сте ограничени откъм пространство.

Права кухня в комбинация с витринен висок шкаф е чудесен избор за малко пространство

Макар и стаята ви да е тясна, вие отново бихте могли да включите в дизайна на кухнята си достатъчно на брой места за съхранение, в които с лекота да приберете приборите, посудата и съдовете си. Това е важно, тъй като хармонията и уюта в кухнята се постигат най-лесно чрез подредеността и липсата на разхвърляни и неприбрани елементи. А за да оползотворите максимално дизайна, ви даваме още една идея: вместо да завършите проекта си с плоскост, то помислете за изграждането на страничен шкаф, който ще предостави още повече възможности за съхранение, ако разположението позволява това. Ако пък шкафовете и чекмеджетата от горния и долния ред са ви достатъчни, бихте могли да ползвате страничните етажерки с декоративна цел, за да придадете почерк и акцент на помещението.

 

Възползвайте се максимално от височината на помещението

Кухните, при които горният ред шкафове достига до тавана, са идеален вариант за ограничените пространства, защото разчитат на височината на стаята, вместо на ширината й. Създавайки проекта на черната кухня, ние интегрирахме и втори горен ред, който е с дълбочината на плота – така оползотворяваме и осигуряваме още повече пространство.

Когато наистина сте лимитирани откъм място, можете да използвате тесни шкафове за бутилки и подправки, вместо чекмеджета

Изключително ограниченото пространство често ни кара да подходим доста експериментално към дизайна, но и именно така се постигат най-интересните интериорни решения. Ако мястото ви наистина е малко, бихте могли да прибегнете до включването на шкаф за бутилки или подправки, вместо на чекмедже. Проектирайте го така, че да го приспособите към съхранение на всякакви предмети – това например е едно функционално решение за съхранение на прибори.

П-образна малка кухня в светли тонове

Едва ли ще ви изненадаме, че обръщаме внимание и на ролята на цветовете в дизайна – и тук важи правилото, че светлите тонове спомагат оптически помещението да изглежда по-голямо. За акцент и добро настроение обмислете проектирането на кухнята си в свежи и енергизиращи цветове. По отношение на модела бихме казали, че малкото пространство не ви ограничава от това да имате П-образна кухня – всъщност така вие постигате и обособяването на помещенията, за което споменахме по-горе.

Интегрирайте ниши и етажерки – винаги бихте могли да оползотворите тези няколко допълнителни местенца. Барплотът би могъл да бъде снабден и с шкафове във външната си част – ето как се сдобивате дори с още пространство за съхранение, без да отнемате от общата ширина на стаята.

 

Сигурни сме, че вече сте на прав път по отношение на избистрянето на концепцията в съзнанието ви за малка кухня. В случай, че ви трябва още щипка вдъхновение, сме ви подготвили богата галерия от предложения – знаем, че в нея ще откриете елементите, които ще ви накарат да нямате търпение да започнете да проектирате още днес.

А за още повече вдъхновение и идеи, разгледайте галерията ни:

0 Коментар

Login with