Апартамент за почивка с вътрешна градина и скрита кухня

Апартамент за почивка с вътрешна градина и скрита кухня

Испанско-германската фирма YLAB Arquitectos превръща мрачен апартамент в Барселона в светъл дом с много скрити места за съхранение.

Разположен в квартал Грасия в Барселона, апартаментът Argentona с площ 90 квадратни метра е бил предварително разделен на шест стаи. В резултат на това му е липсвала дневна светлина и нямал никаква връзка с откритото пространство.

YLAB го превръща в апартамент с една спалня, който се възползва от слънчевия вътрешен двор на сградата. Новите собственици са норвежка двойка, които искат да го използват за дом, в който да идват на почивка.

Наскоро реновираното пространство има неутрални цветове, направено от естествени материали като дърво и пясъчник (вид камък), изобилие от растения и много скрито пространство за съхранение на вещи.

„Новите собственици искаха да превърнат апартамента в светло и отворено пространство и да създадат полу-външна градина, за да овладеят липсата на открито пространство.“, обясняват от YLAB.

трапезария

Оглавявано от основателите Тобиас Лаарман и Йоланда Юсте Лóпез, студиото предлага концепция, която отваря апартамента към вътрешния двор и възстановява пространството, което е било оранжерия преди, и което сега обхваща цялата ширина на апартамента и гледа към покрития с бръшлян двор.

Затворена между редица вътрешни и външни двойни прозорци, оранжерията се използва като стая-градина с две големи саксии, направени от пясъчник, които съответстват на подовата настилка поставена в двете страни на стаята.

всекидневна

В центъра на апартамента разположението се върти около L-образно пространство с отворен план, което се свързва с вътрешната градината, възползвайки се от дневната светлина, която минава през прозорците от страна на вътрешния двор.

В L-образното пространство се намират всекидневна, както и кухня и офис, събрани в шкафове от дъб, които вървят по линията на цялото помещение.

кухня

„В апартамента се постигна максимално пространство, благодарение на високите от пода до тавана шкафове, намиращи се по целия периметър на пространството, заменяйки преграждащите стени“, казва студиото. „Шкафовете от дъб се редуват със стенна облицовка от бял лак, която дава възможност за вграждане на вратите и скриване на плъзгащите се врати.“

И двата вида материал – дърво и лак - се съчетават до съвършенство с пода от естествен камък Capri, който отразява естествената светлина и добавя топъл кремав тон“, добавят от студиото.

работно място

Най-далеч от слънчевия вътрешен двор, разположен в далечния край на апартамента, е голяма спалня, която разполага с естествени дървени шкафове, включително интегрирана сгъваема тоалетка.

Спалнята има собствен достъп до банята на апартамента, до която може да се стигне и през втора врата от общата зона.

спалня

Студиото споделя, че избягват традиционното оформление на стаите, като вместо това избират различни типове зони, които да отговарят на специфичния начин на живот на собствениците.

гардероб

Например, помещението за кухня и трапезария е разделено на четири подзони, които са интегрирани в дъбовия шкаф, който минава по целия периметър на L-образното пространство.

всекидневна

Зоните за готвене и миене са скрити вътре в шкафа в предната част на общото пространство; зоната за закуска е разположена във втори ъглов шкаф със скрито място за кухненски прибори и работен плот, който се отваря навън; и накрая бар/шкаф за вино, намиращ се в трети комплект шкафове, близо до всекидневната.

Всекидневната е разделена на вътрешна зона, обзаведена с шезлонги на Carl Hansen, и полу-външна зона, намираща се в градината, обзаведена със столове Butterfly и маса от испанската марка Kettal.

работна зона

Офисното пространство е разположено в системата от рафтове на хола и включва разгъваемо бюро за писане или работа с лаптоп.

баня

схема на апартамент

 

Фотография: YLAB Arquitectos Barcelona
Текст: Dezeen

0 Коментара

Login with