Микро апартамент в Тайван е обзаведен с вградени мебели

Микро апартамент в Тайван е обзаведен с вградени мебели

Тайванското студио A Little Design превръща бившо пиано студио в Тайпе, Тайван, в малък апартамент с вградени мебели, които спестяват място.

Бидейки пиано студио, апартаментът е с размери от само 17.6 кв.м. и височина на тавана от 3.4 метра. Бетонната греда, която минава през ширината на апартамента, допълнително ограничава наличното пространство.

микро апартамент

Собственичката на апартамента, който се намира в центъра на града, пътува често по работа, понякога дори живее в други държави за кратки периоди от време. Когато е в Тайпе обаче, тя предпочита да пътува по-кратко, вместо да има по-голямо пространство за живеене.

„Въпреки че собственичката няма нужда от голям апартамент, преди да бъде реновиран, той беше прекалено малък, за да събере едновременно голямо двойно легло, всекидневна и достатъчно място за съхранение“, споделя архитектът от A Little Design Шумин Уанг, която ръководи проекта.

„В допълнение, банята беше по-голяма в сравнение с останалата част от пространството, а в кухнята липсваше практичност – беше прекалено малка да побере дори хладилник."

всекидневна

Уанг и екипът ѝ преразпределят помещенията в апартамента, така че всекидневната и спалнята да имат по-практични размери.

Банята и кухнята разменят позицията си и входът и кухнята са комбинирани, за да създадат непрекъснато пространство.

кухня

Уреди като пералня, хладилник и електрическа печка са разположени по двете масивни стени на кухнята. Дизайнерският екип осигурява и наличието на голяма работна повърхност с рафтове и шкафове, монтирани под и над височината на плота.

кухня

Често използваните кухненски прибори и такива за сервиране, се съхраняват на лесно достижимо място на работната повърхност, докато в шкафовете отгоре се съхраняват предмети, които се използват по-рядко.

кухня

Въпреки че банята е с намалено пространство, новата ѝ позиция осигурява пространство с по-добра вентилация и достатъчно слънчева светлина.

Тясна вдлъбнатина осигурява пространство за шкафове, докато огледална плъзгаща се врата прави банята да изглежда по-светла и по-просторна.

спалня

Гредата, която преминава през апартамента, сега служи за разделяне на банята и кухнята, от всекидневната, докато пространството под нея е превърнато в стенни шкафове, които са разположени по дължината на стълбището.

„В този апартамент всички функции се допълват, но са видимо разделени“, казва Уанг. „Например, стълбището не само дава достъп до мецанина, който сега е спалня, но и увеличава достъпа до високите вградени шкафове в стената.“

Хладилникът е разположен под стълбището, заедно с допълнителни шкафове, които служат за разширение на кухнята.

Пространството за спане е разположено на нивото на мецанина, където нощна масичка и чекмеджета са разположени под гредата.

На долното ниво, в антрето е интегриран гардероб, а пространството на дивана се използва и като място за преобличане и работа, с вграден шкаф за обувки и бюро, което се сгъва в съседната стена.

баня

„Диванът може да се използва също и като единично легло, на което да спят гости, а дълбоки чекмеджета допълват местата за съхранение“, казва Уанг. „Сгъваемата маса може да се регулира по размер, за да функционира като работна или трапезарна маса.“

всекидневна

Подът се издига на едно ниво в основата на стълбите между банята и дневната, за да бъдат поставени тръбопроводите. Тук дизайнерите са интегрирали шкаф за съхранение, който също може да се използва като странична маса и няколко издадени напред шкафове, които отиват към прозореца.

Изображения: Hey! Cheese.
Текст: Dezeen

0 Коментар

Login with