5 начина да направим малкото жилище да изглежда по-голямо

5 начина да направим малкото жилище да изглежда по-голямо

Дали тепърва започвате да си търсите или вече живеете в апартамент в града, голяма част от нас се оказват в жилище, което е по-малко отколкото ни е нужно. И ако усещате дома си малко по-претъпкан, има няколко начина да направите дори и малкото жилище да изглежда по-голямо, като направите някои малки промени в декора. Кои са те? Нека разберем.

1. Внесете естествена светлина

При по-малките жилища естествената светлина е от съществено значение, тъй като веднага ще накара помещението да се усеща по-голямо и по-отворено. Хубаво ще е да проверите при специалисти какъв тип прозорец ще стои най-добре при разположението на вашето помещение. След като вече той е налице, може да използвате различни трикове като например да замените тежките пердета с щори, за да завършите новата визия. Опитайте се да не слагате масивни мебелировки до прозореца, защото често те блокират естествената светлина.

2. Добавете и изкуствена светлина

Когато имате малко жилище е важно да нямате слабо осветени стаи или пък да има тъмни ъгли, които да правят помещението да се усеща по-малко. Ако все пак имате затъмнена зона в стаята, то може да добавите лампи на пода или лампа, която стои на масата. Разбира се може да добавите и стоящи лампи, като това веднага ще помогне на стаята да се усеща по-светла и по-просторна.

3. Направете помещенията с отворен план

Ако стаите ви изглеждат сякаш са препълнени отвореният план може да ви помогне да се почувствате, че имате повече място, дори и да нямате. Например, може да превърнете малките тъмни стаички в кухня, трапезария и всекидневна с отворен план, които да са с отделни зони вместо стени. Премахването на стените не винаги е толкова сложно, колкото звучи. Можете да наемете някой да свърши работата вместо вас, което ще стане много по-бързо и професионално, стига стените да не са основи, които поддържат цялостна конструкция. След като всичко е готово можете да създадете пространство, което да е просторно, функционално и уютно.

4. Създайте повече места за съхранение

Когато живеете в малко жилище, рядко си купувате много допълнителни неща, но все пак е добре да разполагате с такива, от които имате нужда. Многофункционалните мебели са чудесни за апартаменти и по-малки къщи, тъй като сами по себе си успяват да скрият допълнителните ви вещи. Например, можете да си купите легло, под което да има допълнително място за съхранение и там да поставите вашето спално бельо и кърпи, или пък отоманки, които се отварят и създават място, на което да приберете дистанционното, списанията и други малки вещи, които се намират във всекидневната.

Не отхвърляйте и допълнителните рафтове. Създайте такива от пода до тавана, като така ще направите стаята да изглежда по-висока, или пък опитайте да си направите вградени шкафове, вместо такива издадени навън.

5. Закачете огледало

Лесен начин да направите стаята си да изглежда по-голяма е да окачите огледало. Огледалата веднага лъжат окото да си мисли, че стаята е по-голяма отколкото всъщност е, и отразяват както естествената, както и изкуствената светлина така, че стаите се усещат по-светли и просторни. Може да избирате от голям набор стилове – от антични огледала в стил шаби шик, до големи съвременни огледала, разбира се зависейки от стаята, в която ще се намират.

Дори и домът ви да е малък, не е нужно да се чувствате клаустрофобично в него. Използвайки няколкото трика по-горе, може да излъжете представата си за него, за да го усещате по-просторен и уютен.

 

Текст: Small Design Ideas

0 Коментар

Login with