Апартамент е реставриран в историческа сграда в Сао Пауло

Апартамент е реставриран в историческа сграда в Сао Пауло

Бразилската фирма Saito Arquitetos реорганизира апартамент в Сао Пауло в историческата сграда Conjunto Nacional, построен около голяма дървена кутия.

Saito Arquitetos са наети да трансформират апартамент на двойка, намиращ се в 25-етажната историческа сграда Conjunto Nacional, която е завършена през 1956 година от архитекта Дейвид Либескинд. Собствениците избират този 250 кв.м. апартамент, благодарение на забележителното място на модернистичната сграда – главната пътна артерия на града, Paulista Avenue.

Преди обновлението апартаментът е бил разделен на поредица от различни по големина и предимно отделни стаи. Собствениците искат от местната фирма да го превърне в по-отворено пространство, по-подходящо за техните хобита и начин на живот. Сега домът разполага с по-добре дефинирани обществени и лични зони.

Сред основните промени от страна на Saito Arquitetos за Apartamento Apcine е поставянето на голямо дървено място за съхранение (въпросната дървена кутия), което да осигури повече място за вещите на собствениците. Вътре също така е разположена баня и перално помещение.

От външната му страна се намира двуредна кухня, която води към всекидневна и помага за осигуряването на напречна вентилация. Между тези две зони е разположена трапезария с голяма маса и осветление от Луис Поулсен.

Собствениците също така са запалени читатели, затова фирмата добавя вградена библиотека за тяхната голяма колекция от книги. Тя обхваща трапезарията и хола, и е направена от тънки метални листове, които образуват рафтовете.

Място за сядане, което е разделено от бетонна стена, е изпълнено с естествена светлина, благодарение на големи, плъзгащи се стъклени врати.

Saito Arquitetos работят и по възстановяването на вече съществуващи характеристики на Conjunto Nacional, включително кухи блокове, известни като Cobogó тухли. Освен това премахват редица прозорци, които са били добавени към имота през последните години, и обхващат оригинално направените балкони.

"Проектът върна оригиналните балкони на апартамента, които са били включени в интериора от бившия жител, като са доизградили прозорците навън", казва фирмата.

„Трите оригинални спални превърнахме в спалня с прилежаща баня, стая за гости, и телевизионна стая. ТВ стаята е интегрирана към останалите социални зони.“

Подовете, които са издържани в стъклени плочки в бели и сиви тонове са разположени из целия апартамент, за да създадат идея за еднаквост, а белите стени осигуряват бяло платно, което да подхожда на разнообразното обзавеждане.

Отдавайки чест на историята на сградата, декорът комбинира части от модерни дизайнери като Серджо Родригес, Оскар Ниемейер, Пауло Мендес да Роча и Иймс, както и бразилски производители като Estudiobola и други.

Контрапунктът между модерното и старото са столовете в стил Луи XV, които са част от историята на семейството.

Фирмата превръща трите спални помещения в по-гъвкави пространства, така че двойката да може по-добре да се настани с голямото си семейство, състоящо се от децата и внуците им. Те добавят голяма спалня, спалня за гости и ТВ стая. 

За проекта: 
Главни архитекти: Пауло Сайто, Педро Сайто
Сътрудници: Марина Фагин, Микел Мураля
Конструкция: PMG

Снимки: Ромуло Фиалдини
Текст: Dezeen

0 Коментара

Login with