Кухненски остров - фокусна точка при ремонта на апартамент

Кухненски остров - фокусна точка при ремонта на апартамент

Архитектурна фирма от Ню Йорк внася нов живот в студио, принадлежало на художник, сваляйки боята от всички дървени колони и добавяйки голям кухненски остров.

Намиращ се в Манхатан, проектът е за тристаен апартамент, който се простира на половината етаж в сграда от началото на 20-ти век.

Преди това там е живял художник, който се е грижил за творбите в Музея за модерно изкуство, а самият апартамент не е бил ремонтиран от почти 40 години. Морско синьо-зелен цвят е покривал историческите дървени колони, а таванът е бил облицован с калаени плочки.

Ремонтът на големия 204 кв.м. апартамент включва премахване на тези покрития, боядисване на стените и тавана в бяло, както и добавяне на обновени подове от борова дървесина.

„Колоните и гредите от дървен материал, облицованите в желязо капители на колоните, както и дървените поддържащи греди са оставени в естественото им състояния и са открити, най-вече във всекидневната, за да придават артистичен дух на обстановката“, споделят от студиото.

Студиото създава и нова кухня между две от по-светлите дървени колони. Островът е покрит с мрамор и е превърнат във фокусна точка на помещението с отворен план.

„Имахме силно желание да изразим „обектността“ на острова, като го запазим в много основна форма, но в същото време каменните плоскости да могат да се аранжират така, че да създават удобно съчетание с наличните квадратни каменни ниши, които са вградени в дървения под“, споделя Джеджон Йонг, вторият създател на фирмата.

Студиото е работило и преди по ремонт на апартаменти, при които кухненският остров е от ключово значение, което им дава предимство при осъществяването на проекта.

Chelsea Loft, както е кръстен апартаментът, включва кухня, трапезария и всекидневна с отворен план, към която е добавенo малко пространство за почивка и малка тоалетна. От другата страна на дома се намира спалнята, в която има гардеробна и баня, докато детската стая е завършена с добавянето на баня, облицована с жълти плочки.

„Стратегията за организиране на ремонта на жилището бе да запазим съседните публични зони и да направим така, че дневната светлина да стигне най-далече като оставим възможно най-малко разделение между стаите и концентрираме личните стаи в северната част на апартамента.“

В апартамента са включени черна трапезарна маса, допълнителни маси за останалото пространство и дизайнерски мебели като диван от червено кадифе и ратанова масичка за кафе. Могат да се видят и винтидж трапезарни столове, черни високи столове към острова, осветителни тела на марката Noguchi, както и колекция от произведения на изкуството, които са притежание на клиентите, в които има от скицирани портрети и картини до абстрактни обекти.

„Дизайнът и цялостното обзавеждане на дома отразяват много добре закачливата натура на клиентите и подчертава тяхната еклектична колекция“, казва Макс Уорел, другият създател на студиото Worrell Yeung.

Откритите тръби, килери и кутии от пигментирано в бяло ясеново дърво, и кухненски шкафове в тъмно оцветено ясеново дърво завършват дизайна на целия апартамент.

 

Снимки: Ерик Печек
Текст: Dezeen

0 Коментар

Login with