Студио реконструира апартамент в бивш хотел с „класически материали“

Студио реконструира апартамент в бивш хотел с „класически материали“

Студиото от Ню Йорк Worrell Yeung преработва апартамент със странно оформление в бивш хотел – вече забележителност – в града, добавяйки декоративен мрамор и месинг, за да напомня за историята на сградата, както и извит коридор, за изчистване на оформлението.

Обновеният двуетажен NoMad Loft се намира в сградата Gilsey House - сложна структура, построена в NoMad квартала в Манхатън през 1871 година.

кухня и трапезария

Сградата е завършена във Втори имперски стил, който стъпва на Френския Ренесанс и процъфтява в Америка в края на 19-ти век. Ключовите характеристики включват триетажен мансарден покрив и декоративна чугунена фасада.

Като признание за своето архитектурно наследство, тя е регистрирана като забележителност в Ню Йорк и е включена в националния регистър на историческите места.

кухня

Построена първоначално като луксозен 300-стаен хотел, Gilsey House е превърната в сграда с апартаменти през 80-те години на 20 век. Заради предишната ѝ употреба обаче, апартаментите са подредени в странна аранжировка.

„Дизайнерските предизвикателства в този проект бяха да създадем оформление, което да разреши проблема със странно оформените входове и ограниченото жилищно пространство на таванските помещения,“ споделя съоснователя на студиото Макс Уоръл.

кухня

За да подобри входа на 241.5 кв.м. апартамент, Worrell Yeung добавя извита мазилка състояща се от 3 части.

Една част формира входа в резиденцията. Другите две са поставени в противоположи посоки, за да оградят помещения с функционалности като баня и мини бар, така че основното жилищно пространство да остане чисто и подредено.

трапезария

„Нашето решение беше да приемем необичайното оформление, създавайки разклонение в три посоки, което да побере прага и да увеличи усещането за просторност на първия етаж“, казва Уоръл.

„Този обект се отличава съществено с ръчно поставената мазилка, която да създаде допълнителен обем в сравнение с текстурата на оригиналния таван и се удвоява отивайки към мястото за съхранение, мини бара и контрастната баня.“

Врати от бял дъб гледат към мини бара, вграден в стената от едната страна, докато измазаната с гипс врата води към банята. Вътрешността на банята е боядисана в тъмно зелено, за да контрастира на плочките на пода, които са на черно бяла шарка.

За всекидневната, кухнята и трапезарията, които са с отворен план, студиото избира да използва проста палитра, която да допълва цветовете на извитата сива стена. Там могат да се видят и черен кухненски остров, покрит с монолитна мраморна плоча, бели шкафове с месингови дръжки и черна дървена маса за хранене.

Материалите са предназначени да допълнят съществуващите детайли като тухлена зидария, която сега е боядисана в бяло и потъмнена стомана, както и препратка към декоративните елементи на сградата.

„Материалната палитра включва класически материали, поставени по съвременни начини“, казва архитекта. „Бял дъб, потъмнена стомана, състарен месинг и мрамор са съпоставени с вече съществуващите тухлени и стоманени греди на историческата сграда.“

баня

Стълбище с дървени стълби и черен парапет водят към долния етаж, където студиото добавя нова спалня. Две от спалните имат обща баня, докато основната спалня има собствена прилежаща баня.

 

Снимки: Алан Танси
Текст: Джеймс Брилон @ Dezeen

0 Коментара

Login with