Дизайн с мебели от МДФ създава уютна обстановка

Дизайн с мебели от МДФ създава уютна обстановка

Вградени мебели и елементи за съхранение, направени от МДФ са включени в този апартамент в Барселона, който е ремонтиран от местно архитектурно студио.

Намиращ се в квартал Ла Бордета, An Attic for David включва множество от вградени мебели, както и внимателно позиционирани огледала, които да направят дома да изглежда по-просторен.

MH.AP Studio са разочаровани от оригиналното разпределение на този 70 кв.м. апартамент, който преди това е имал дълъг коридор и прилежащи наредени по ред малки, тъмни стаи, които не са можели да се възползват от светлината, идваща от терасата.

Основната цел на студиото е да разшири дома, без да губи нито една стая.

"Когато влязохме в първоначалния апартамент си помислихме: терасата не е свързана с всекидневната, какъв срам!" обясняват от студиото, което се управлява от архитектите Марина Хюгет и Анди Пенуела.

„За да се оптимизира пространството, конвенционалните граници трябваше да бъдат разпръснати.“

В новото разпределение на апартамента можем да видим трансформацията на антрето в многофункционално пространство, в което са включени кухня и гардероби от едната страна, и бюро с дълбочина 60 сантиметра, тоалетка и места за сядане от другата.

Всички мебели и шкафове са от МДФ с матово покритие. Студиото подбира материала с надеждата, че той ще създаде обгръщащо, топло усещане в апартамента, особено в комбинация с дъбовия паркет и тъмнината на коридора.

Две спални и баня са разположени по протежението на коридора и до тях се достига чрез плъзгащи се врати, които да си подхождат с шкафовете.

В края на коридора са разположени всекидневна и трапезария с отворен план. Обхващайки цялата ширина на апартамента, те гледат към терасата, до която се достига чрез плъзгащи се стъклени врати.

В ъгъла на стаята пък е разположен нисък Г-образен диван с ярко сини възглавнички. Той е вграден към стена от стелажи, на които са наредени художествени произведения и декоративни предмети.

Банята, до която се стига през коридора и основната спалня, е облицована с тревисто-зелени плочки, които контрастират на иначе кафявите повърхности на апартамента.

Мивката е поставена в коридора извън банята – характеристика, която е вдъхновена от мивка във фоайето от забележителния проект „Вила Савой“ на френско-швейцарския архитект Льо Корбюзие.

„Мивката във Вила Савой е приспособление, което Льо Корбюзие поставя във входното фоайе по хигиенни причини“, обяснява Пенуела.

"Това, което ни харесва в това решение, не е неговата функционална причина, а изместването на елемент от дома на неочаквано място", добави той.

"Защо коридорът не може да бъде нещо по-различно от място за придвижване от точка А до точка Б? Това е просто загуба на пространство. В този случай коридорът позволява повече дейности, противно на стереотипите."

Плотовете на кухнята, намираща се в коридора и мивката в антрето са изработени от направено по поръчка терацо мозайка от майорканската компания Huguet.

Няколко огледала са разпръснати из апартамента, за да направят жилищното пространство да изглежда по-голямо и да разпръсква естествена светлина в тъмния коридор. Отразяващ панел в банята допълнително спомага за прикриването на душа.

 

Снимки: Луис Диаз Диаз
Текст: Dezeen

0 Коментар

Login with