Пищна зелена палитра вдъхва нов живот на двуетажна къща

Пищна зелена палитра вдъхва нов живот на двуетажна къща

Интериорната дизайнерка Джесика Хелгерсон прави ремонт на дом в Портланд, Орегон, добавяйки декоративен таван, цветни тапети и нюанси на зеленото и сивото, които предизвикват усещане за дъждовен и прохладен климат.

Хелгерсон създава новия дизайн за трансформацията така, че да запази архитектурния чар на мястото и да съживи стаите на NW Johnson Street – двуетажна къща, която е построена в тихоокеанския северозападен град през 1907 година.

Имотът преди е бил разделен на апартаменти, като след това отново е превърнат в едно жилище, което оставя няколко проблема в разпределението на пространствата.

„Въпреки че къщата е била възстановена в еднофамилно жилище до момента, в който нашите клиенти я купуват, все още има ясни признаци на бившето ѝ въплъщение - а именно неудобно поставено стълбище в задната част, което създава ненужно обикаляне и странно място, за поставяне на телефон точно в началото на главното стълбище“, казва Хелгерсон.

Дизайнерката премахва стълбището и го заменя с ново, което се намира в средата на къщата. Освен това тя отваря кухнята към трапезарията и добавя основна баня, заменяйки балкон, който преди това се е намирал на първото ниво.

На втория етаж сега са разположени четири спални, бани и офис, докато първият етаж включва фамилна стая от едната страна и всекидневна с розов диван от другата.

Кухнята и трапезарията са разположени в средата на къщата. Включват вградени шкафове със стъклени вратички, които играят ролята на разделител между двете стаи. Наблизо е разположена стая за освежаване, малка тоалетна, бар и входът на къщата.

Хелгерсон добавя и редица персонализирани елементи в NW Johnson Street, за да върне характера на жилището.

„Добавихме още слоеве върху архитектурните елементи като покрити тавани, колони и розетки на тавана, за да обзаведем къщата, на която сякаш липсваше чарът и характерът, които обикновено свързваме с по-старите домове“, споделя тя.

Всичко това е допълнено със сиво-зелена цветова палитра и различни цветни тапети, които характеризират интериора. „Нашата естетическа посока за къщата беше да създадем „ода за тихоокеанския северозапад““, добавя Хелгерсон.

„Палитрата е мрачна, зелена, пищна, мъхеста и тежка, при използването на мебелировка направена от западен орех, докато декоративното осветление и обзавеждане са подчертано модерни и игриви, което отговаря на младежкия, мислещ за бъдещето характер на нашите клиенти и техните деца“, споделя архитектката.

Зелените нюанси са използвани навсякъде – от нюанса на цвета на фурната, цветът на столовете в трапезарията и вградената кушетка до синьо-зелените шкафове и фотьойли в тъмно синьо-зелено.

Тъмното дърво е предназначено да създава връзка с природата отвън, като в същото време стопля хладните тонове на къщата. Може да се види на кухненските плотове, подовете, мивката в малката тоалетна, рамките на леглата и обзавеждането в трапезарията.

В кухнята светло сиво-сините шкафове са допълнени с плочки на стените с шарка на листа от папрат, нарисувани от колегата на Хелгерсон и старши дизайнер Мира Енг-Гьотц.

„Стенописът е начин да се създаде "гледка към градината" в стая с прозорци, които гледат към фасадата на съседната жилищна сграда“, казва Хелгерсон.

„Плочките дори продължават над вградения хладилник, за да се постигне еднаква шарка на листа из цялата стая.“

Допълнителните стаи в къщата имат кремави стени, облицовка на прозорците и корнизите, които омекотяват иначе сивата естетика, докато акцентните предмети са в меки розови, златисти и ръждиви тонове.

 

Текст и снимки: Dezeen

0 Коментар

Login with