Реновация на къща от 60-те включва нова кухня и тераса

Реновация на къща от 60-те включва нова кухня и тераса

Дълга тераса на горния етаж, обновена кухня и обширно остъкление са след забележителните характеристики на тази 50-годишна къща във Вашингтон, която е ремонтирана от американската фирма Wittman Estes Architecture + Landscape.

Проектът Mercer Modern взима името си от местоположението си – остров Mercer, малък остров, разположен в сладководно езеро, западно от Сиатъл. Сгушена на един хълм, двуетажната къща разкрива гледка към водата и към града.

Дизайнът е направен от местната фирма Wittman Estes Architecture + Landscape, като в проекта е включено обновлението на къща, голяма 349 кв.м., която датира от 1969 година и оригинално е създадена от архитекта Райд А. Морган. Цялостното разположение на къщата е било „извън синхрон“ с желанията на клиентите, които са двойка с две малки деца.

По-специално, клиентите Мелани и Мат Оуен, желаят дом с непринудена атмосфера и плавна връзка между интериора и околния терен. Мелани е родом от Южна Калифорния и дизайнерските ѝ усещания са силно повлияни от културата на сърфирането и живота на плажа.

„Първоначалната къща има страхотни основи, но е като отделена от външното пространство и заобикалящата собственост“, казва Мат Уитман в описанието на проекта. „Искахме да дадем на семейството начин да живее така, сякаш са навън и да се свържат с южно калифорнийските си корени.“

Дизайнерският екип прави значителни промени както отвътре, така и отвън. Прозорците и вратите са подменени в определени зони, монтирано е ново външно осветление, а фасадите са боядисани в много светъл кремав цвят. Където е било необходимо, старите колони и греди са заменени със стоманени колони и дървени ламинирани греди.

Над гаража екипът създава нова външна тераса с вградени места за сядане и настилка от бразилски орех. Кедрови летви обгръщат терасата, като така позволяват да влиза слънчева светлина, докато в същото време блокира гледката от съседните домове. Стълба от бетон и стъкло свързва издигнатата тераса със задния двор.

Вътре в жилището стаите са направени светли и проветриви чрез премахване на някои стени и добавяне на стъклени такива, като заедно с това са добавени облицовки и декор в светли тонове. Екипът си сътрудничи с клиентите - и двамата работещи в модната индустрия - за създаването на палитра от материали, която е „хибрид на модернизма на Южна Калифорния и на тихоокеанската северозападна дърворезба“.

Горният етаж обхваща обществената зона, основния апартамент и офиса, а долното ниво съдържа частни площи и гараж. Първата част вътрешни ремонти е до голяма степен фокусирана върху трапезарията и кухнята. Работата по допълнителни помещения - заедно с външните пространства, включително басейн на терасата - са в ход.

На най-високото ниво екипът премахва преградата между кухнята и трапезарията, като по този начин създава по-удобно преминаване между помещенията. Кухнята е изцяло преустроена, за да осигури безпроблемна връзка с горната тераса. Остъклените плъзгащи се врати позволяват напълно да се отворят ъгловите зони на стаята.

„Оригиналното оформление бе фокусирано навътре и нямаше връзка с откритите части“, споделят от екипа. „Всички места на уредите са разместени, вътрешните стени са премахнати и са добавени нови отворени ъгли, а няколко степенни плъзгащи се врати са поставени на места, където преди е имало стени.“

Обновената кухня разполага с мраморен остров Carrara, шкафове от бял дъб и подова настилка теразо. Линия от кожени възглавници е наредена при вградените места за сядане, като под всяко място има скрито място за съхранение. Оригиналният тапициран кедров таван е опесъчен и оцветен с по-светъл оттенък.

„Материалите отразяват лесния, спокоен характер на редизайна - отварянето на сърцето на дома не само към открити пространства, но и към естествените, устойчиви текстури“, споделят от екипа.

„Свежото и леко усещане на материалната палитра насърчава семейството да излезе навън и да посрещне слънчевата светлина, докато всички се наслаждават на гледката към езерото Вашингтон и силуета на централен Сиатъл."

 

Снимки: Рафаел Солди
Текст: Dezeen

0 Коментара

Login with