Апартамент в Лондон е обзаведен с акценти от Япония

Апартамент в Лондон е обзаведен с акценти от Япония

Силните връзки на собственика на апартамента с Япония са причина за настоящия интериор на този дом, намиращ се в квартала Барбикан и реновиран от Takero Shimazaki Architects.

Жилището се намира в Кулата на Шекспир – една от трите сгради в лондонското имение Барбикан - жилищен комплекс, завършен от архитектурната фирма Chamberlin, Powell and Bon през 1976 година.

Двамата му собственици се преместват там след като живеят няколко години в Япония, по време на които натрупват "необикновени" познания за културата и езика на страната.

Базираната в Южен Лондон компания Takero Shimazaki Architects използва това като отправна точка за основен ремонт на апартамента. Те работят за постигане на деликатен баланс между японската естетика и бруталистичния стил на сградите на имота.

„За да се вдъхновим, разгледахме работи на много от ранните модернистични японски архитекти, които са се справяли с подобни проблеми с идентифицирането, когато европейския модернизъм навлизаше в Япония с бързи обороти“, казват от фирмата.

„Сред тези архитекти намерихме работата на Сеичи Шираи изключително комплексна и интересна“, продължават те.

„Шираи е живял в Германия, в началото за да учи философия. По-късно, когато се завръща в Япония, работата му изглежда е свързана едновременно с традиционния японски и европейския архитектурен класически език, но опитвайки се да надмине и двата.“

Жилището е изпъстрено с редица вдъхновени от Япония детайли. В задната част на Г-образната жилищна зона е разположен уютен кът, чийто под е заслан с татами рогозки, за да компенсира „тежестта“ на заобикалящите стени от бетон.

Част от пода до входната врата е направен с помощта на араидаши - традиционен японски занаятчийски метод, при който каменните камъчета се смесват с хоросан, полагат се и се измиват с вода преди изсушаване, оставяйки покритие с изпъкнала повърхност.

Свеждайки до минимум основните структурни промени, студиото решават да вмъкнат масивна колона от сив теразо материал, която „прегръща“ края на стаята, застлана с татами.

„Направихме предложението, че тази неструктурирана колона може да се използва като мост между двата конфликтни езика на тази интериорна архитектура“, обясняват от студиото.

„Шираи също е бил обсебен от колони през цялата му архитектурна кариера“.

кухня

Същото теразо е използвано за формирането на граница около краищата на апартамента, създавайки това, което студиото описва като „блестящ, подобен на вода ръб“, когато е осветен от естествена светлина, идваща от реставрираните прозорци.

За частично прикриване на кухнята са използвани решетъчни панели от дървен материал, които са завършени с дървени шкафове, плотове от неръждаема стомана и лъскави подове от черни плочки.

Дървената дограма също се вижда и в основната спалня, формирайки шкафовете за съхранение и таблата.

 

Снимки: Антон Горленко
Текст: Dezeen

0 Коментара

Login with