Баланс между елегантност и изисканост за апартамент в Сан Франциско

Баланс между елегантност и изисканост за апартамент в Сан Франциско

Калифорнийското студио Jennifer Robin Interiors използва цвят, текстура и персонализирани елементи, за да създаде удобен градски апартамент за клиент, който преди е живял в Напа Вали.

Жилището в Сан Франциско е предназначено за пенсионирана двойка, които се преместват да живеят в града, след като са пребивава в еднофамилен дом във винената част на Калифорния.

Промяната в начина на живот беше предизвикана от желанието им да намалят работата и да отделят повече време за развлечения.

"Вечерите навън, театърът, пътуванията и развлеченията се превръщат в приоритет пред поддържането на голям дом и имоти", казват от Jennifer Robin Interiors, студио, ръководено от Дженифър Робин Макдоналд.

Апартаментът се намира в девет етажна сграда в квартала Pacific Heights. Двойката иска пространство, което да съчетава изискаността с уюта, но и да предлага възможност за прекарване на щастливи моменти, които да осветят мъгливите дни в Сан Франциско.

Големите прозорци, гледката към града и модерното усещане играят голяма роля в процеса на проектиране. Макдоналд споделя, че е имала за цел да „преосмисли какво може да бъде градски апартамент от висок клас“.

„Целта беше да се създаде дом, който да не се чувства твърде формален или премислен - такъв, който да намери перфектния баланс между изтънченост, комфорт и неочакваното.“

Апартаментът представя някои предизвикателства, като например ограничено пространство и странни размери и оформления. Във всекидневната, кухнята и трапезарията изобилието от големи прозорци минимизира използваемото пространство на стените и създава "ефект риба в аквариум".

Макдоналд измисля няколко умни решения на тези проблеми.

За единствената празна стена в стаята тя използва сива мазилка с текстура, която служи като контраст на светлите тонове на другите повърхности.

Към стената е прикрепен хоризонтален дъбов рафт с плъзгаща се врата, който прикрива телевизор. Вратата има огледало, което помага на сравнително компактната стая да се усеща по-обширна.

Всекидневната е оборудвана със съвременен бял диван и извито канапе, тапицирано в жълто кадифе. Направеното по поръчка канапе се простира до гледащ навън прозорец от пода до тавана, като така увеличава пространството за сядане.

Това е едно от няколкото неща, които са измислени хитро, за да увеличат максимално всеки сантиметър в апартамента.

кухня

Във всекидневната има и тъкан килим, странична масичка, както и масичка за кафе, направена от клен и два зелени пуфа. На прозорците са добавени фини завеси, които осигуряват уединение, като същевременно добавят меко усещане на пространството.

В трапезарията дизайнерите поставят кръгла, скулптурна маса с разширения, които я правят подходяща за вечерни партита. А отгоре е окачено осветително тяло във формата на облак, направено от американската фирма Apparatus.

Геометрията на прозорците на стаята – и по-специално ъгловият прозорец – е основа на модела на шева, използван за столовете в трапезарията.

По същия начин, в кухнята, висулките от Workstead са предназначени да правят връзка с остъклените апертури. Няколко табуретки с ратанови подложки помагат "да се намали формалността на пространството".

Главната спалня се отличава с подобно взаимовръзка между елегантност и игривост.

Замислен като "убежище от градския живот", кътът за спане разполага с персонализирано легло с табло, направено от дърво и кадифе и вградени нощни шкафчета. Дизайнът на леглото е направен по подобие на форми от близка сграда.

"Геометричните форми на леглото взехме от моделите на прозорците на съседната болница, но ги омекотихме и разкрасихме с кадифе, бял дъб и светлини за четене в органична форма", казва Макдоналд.

В главната спалня има и килимче, направено от вълна от алпака, дървен скрин и заоблена жълта пейка на дизайнерката Наташа Барадаран.

В спалнята за гости екипът поставя легло с кадифено табло в тъмно синьо, кръгла странична маса и дървено бюро със стъклено покритие. Зелените, жълтите и оранжевите акценти помагат за оживяване на пространството.

Апартаментът разполага и с офис, който може да се използва и като медийна стая. Тапет, вдъхновен от плочките в лондонското метро, е избран за едната стена, добавяйки усещане за енергия и движение.

Подобно на другите елементи в дома, тапетът има за цел да "допълни формите на прозорците и градския пейзаж".

 

Снимки: Джон Мъркъл
Текст: Dezeen

0 Коментара

Login with