Бивша леярна в покрайнините на Ню Йорк е превърната в луксозна вила за уикенда

Бивша леярна в покрайнините на Ню Йорк е превърната в луксозна вила за уикенда

Американското студио Ravi Raj Architect ремонтира леярна от 19-ти век в покрайнините на Ню Йорк, за да създаде съвременен дом за през уикенда за двойка, която през останалата част от седмицата живее в града.

Clover Hill Residence е разположена на осеян с дървета хълм в град Сомърс, разположен на около час път с кола от Манхатън. Проектът включва ремонтиране на необичайната къща, която първоначално е създадена като леярна за желязо през 1890-те.

Клиентите, Клеър Беноист и Дерек Килнър, жевят в Ню Йорк и искат да използват жилището като вила. За създаване на новия дизайн, семейството се обръща към приятеля си Рави Радж, който открива едноименното си студио след съвместната си работа с Adjaye Associates.

Сградата, която е увенчана с фронтон, има интересна история. Тя е част от редица сгради, които са били конструирани да се използват за добиване на руда. Мината обаче спира дейността си скоро след отварянето си по необявени причини, а сградите започват да се разпадат.

През 40-те години на миналия век трима артисти купуват имота и превръщат сградите в къщи за семействата си. През 2017-та година Беноист и Килнър купуват къщата, намираща се в най-южната част, която има два етажа над земята и се разполага на площ от 302 квадратни метра.

„Когато първо посетиха къщата, клиентите веднага бяха поразени от откритостта на пространството, обградено от големи избелени тухлени стени, които бяха обградени от рамката на извисяващите се наоколо дървета“, казват архитектите.

И докато къщата има нужда от обновяване, то Радж и клиентите му решават да запазят историческите елементи там, където е възможно.

„Много от оригиналните характеристики на основната сграда, като дебелите тухлени стени и груби дървени опори, бяха оставени от семейството – характеристики, които бяха запазени по време на ремонта“, споделят от студиото.

По отношение на обвивката на сградата екипът премахва еднокамерните прозорци и ги заменя с по-големи и по-енергийно ефективни апертури, които внасят достатъчно дневна светлина. Съществуващата пристройка отстрани е облицована с вертикални борови дъски, които са боядисани в черно – същият цвят, използван за пребоядисването на терасата.

Отвътре са направени основни промени. За да бъдат използвани най-добре пространствата с високи тавани на горния етаж, екипът на студиото решава да обърне разположението на къщата.

Долният етаж, в който преди това са се помещавали кухня, всекидневна и трапезария, сега е превърнат в спалня и стая за семейството. Публичната зона е преместена на горния етаж, където по-рано са се намирали голяма спалня и студио. Високият таван и отвореният план дават на новата публична зона светло и ефирно усещане.

С изглед към голямата стая е ситуирано затворено балконско помещение, в което сега има спален кът и кино зона. Основната спалня е преместена в обновената стая за гости, която е свързана с основната част на къщата.

Контрастиращи материали и цветове са използвани навсякъде, за да акцентират върху взаимодействието между ново и старо. Естествените материали - като облицован с дъб панел, дъски за пода от бор и бяло стълбище от шперплат – са предназначени да „отдадат заслуженото на оригиналната зидария и характера на дървения материал на леярната“.

Стаите са украсени с еклектична комбинация декори. В публичната зона стенните лампи от Paolo Rizzatto за Flos се простират над дървена маса за хранене, а наситено оранжев диван е изправен пред конусовидна черна камина от Malm.

В главната спалня има и камина Shaker Stove на Wittus, винтидж маса Pierre Chapo и висящо украшение във формата на глобус на Исаму Ногучи. В спалнята на първия етаж освен всичко останало има и стол Sierra на Croft House и висящо украшение на Джордж Неллсън, направено за Херман Милър.

"Тази минималистична палитра служи като фон за изисканата колекция от мебели на собственика", казва архитектът. „Клеър, която ръководи собствено студио за фотография, обзаведе целия дом, смесвайки ново закупените елементи от декора с красиви антични предмети, предаващи се в семейството ѝ."

 

Снимки: Ник Глименакис
Текст: Dezeen

0 Коментар

Login with