Черни фасади и големи прозорци са акцент на къща в покрайнините

Черни фасади и големи прозорци са акцент на къща в покрайнините

Американското студио Wheeler Kearns Architects завършва едноетажна резиденция в гориста местност извън Чикаго, включвайки черни фасади и големи прозорци, които откриват пейзажа.

The Ravine House се намира в предградията на Хайланд Парк, разположен на около 40 километра северно от центъра на Чикаго. Жилището е разположено в тих горски имот, където преди години е изгоряло по-старо жилище. През имота минава и дере.

Проектирана от чикагската фирма Wheeler Kearns Architects, къщата е предназначена за възрастна двойка, които желаят да имат жилище, обгърнало заобикалящата среда.

"Двойката - колоездачи, природолюбители, художници - се стремят да създадат скромна едноетажна къща, която да поддържа техния активен начин на живот и лични интереси, докато спокойно се съчетава с околната среда", казват от студиото.

Дизайнерският екип започва с правоъгълен план, след което отделя северозападния ъгъл и го прави така, че да образува обособен гараж.

Районът между гаража и къщата служи като входен двор, украсен с камъни от местността, брези и струпани на групи насаждения.

„Къщата и гаражът са умишлено разделени, за да внесат част от дивата природа в ежедневието“, казват от студиото.

Фасадите на дома са обвити във вертикална, черна метална обшивка. В двора стените са облицовани с рожково дърво - същия материал, използван за създаване на високата колона, поддържаща входния навес.

В интериора на дома има три отделни зони, всички свързани с широки коридори. Едната зона съдържа главната жилищна част и студио за рисуване/предене, а в другата има спални за гости и офис.

Центърът на плана обхваща Г-образна кухня, трапезария и хол, които образуват активната зона за извършване на дейности. Във всекидневната френските прозорци осигуряват силна връзка с пейзажа.

„Седейки удобно в хола или стоейки небрежно край кухненския остров, погледът ви се носи през големите прозорци, за да попадне върху смяната на сезоните, разстилането на цветовете – през есенните листа или танцуващата светлина върху свежия сняг“, казват от студиото.

Естествени материали са използвани в цялото жилище, включително дъб за подовите настилки и орех за облицовките.

Стаите разполагат с комбинация от модерен и еклектичен декор. Един от ценните предмети на клиента е трапезарна маса с живи ръбове, която е направена от паднало дърво във фермата им в Галена, Илинойс.

Пейзажът е важен аспект на резиденцията. Собствениците премахват плевелите и засаждат треви, които не изискват косене. Добавят и лехи за отглеждане на зеленчуци.

Кленовите дървета в имота се използват за добиване на сироп, който се сварява над огън, поддържан с местни трупи. Стените на огнището са изградени с помощта на натрошен камък от изгорялата преди това площадка.

 

Снимки: Том Роситер
Текст: Dezeen

0 Коментар

Login with