Extro-Intro - къща със зони за екстровертни и интровертни дейности

Extro-Intro - къща със зони за екстровертни и интровертни дейности

Тази градска къща в Бруклин е реновирана от местното студио Kalos Eidos така, че да включва обособени етажи за „екстровертни“ и „интровертни“ дейности.

Етажите са ремонтирани в отделни публични и лични части в Extro-Intro Residence – двуетажна къща в нюйоркския квартал Boerum Hill. 

Базираните в града Kalos Eidos преработват оригиналното оформление да отговаря на това, което студиото описва като екстровертни секции и ги разполага на втория етаж, а интровертните стаи се намират на долния етаж.

кухня

„Проектът представляваше цялостно обновяване на къща в Бруклин за жена, която споделя къщата със семейството на сестра си, живеещи на горния етаж“, казва Раян Брук Томас, директор на Kalos Eidos.

„Целта беше да увеличим интериорното пространство (111 кв.м.), за да създадем един много екстровертен вид на живеене, работа и забавление на долния етаж, докато обзаведем серия от усамотени, по-интровертни пространства на горния етаж“, казва Томас.

На горния етаж има антре и всекидневна, както и малка тоалетна, трапезария и кухня. Оригинални мраморни камини могат да се видят както в салона, така и в кухнята.

кухня

На този етаж Kalos Eidos планират пространствата, които обикновено се свързват със социализирането, позволявайки действия от рода на посрещане на гости, забавление и хранене.

„Тези зони в резиденцията са центрирани около по-екстровертни и структурирани действия, съществувайки заедно в пространство с отворен план“, се казва в описанието на проекта.

Под от тъмно дърво и бели стени добавят високо ниво на контраст наоколо, в комбинация с вградени шкафове и мебели от светло дърво.

Нова веранда, започваща от кухнята е издигната на стълбове, а външна вита стълба води до по-ниското ниво. Други стълби са отделят от основната жилищна част, намиращи се в коридора, който тръгва от фоайето.

всекидневна

Две спални с прилежащи към тях бани се намират на по-ниското ниво, което се води и като сутерен, и са добавени широки вградени хранилища и плотове. И двете имат самостоятелни входове и могат да бъдат изолирани от останалата част от къщата, и в тях да могат да се настанят гости или наематели.

спалня

И до двете спални може да се стигне през тъмносивата дневна или „гнездо“, която се отличава с извити тапицирани стени и вграден диван, който се превръща в легло. Мека преграда може да прикрие пространството, заедно със шкафове от светло дърво.

Зоните на долното ниво са обособени за „оттегляне“, „фокусиране“ и „усамотяване“. В контраст с горния етаж, който е с отворен план, долният етаж е разделен със завеси, вградени врати и конвертируеми мебели.

„Тези зони са за по-интровертни и слабо дефинирани дейности, които изискват определена степен на изолация или усамотеност“, казват Kalos Eidos.

баня

 

Снимки: Лорън Коулман 
Текст: Dezeen 

0 Коментара

Login with