Иновативен начин за отопление е използван в малки кабини

Иновативен начин за отопление е използван в малки кабини

Финландските дизайнери Алекси Хаутамаки и Мила Селкимаки построяват самостоятелна лятна къща на големия пет декара остров, който притежават и който се намира в края на Националния парк на Финландския архипелаг.

Наречена е Project Ö, на шведската дума за „остров“, а две от кабините са предназначени да бъдат жилищни пространства и спални, както и работилница и сауна.

За да бъдат напълно самостоятелни, кабините черпят енергията си от монтирани на покрива слънчеви панели и използват филтрирана морска вода за захранване на мястото с вода както миене, така и за къпане.

Топлата течаща вода се произвежда като страничен продукт от печката за сауната и същата система осигурява отопление на подовата настилка на Project Ö.

"Визията беше да има всички необходими неща, събрани на възможно най-малко пространство", казаха дизайнерите, които са и партньори.

„Всички отделни пространства са проектирани да бъдат толкова компактни, колкото могат да бъдат, без да се нарушава функционалността и комфорта“.

В кабините на Project Ö могат да спят до 10 човека заедно.

Разположението им е леко издигнато над скалистата площадка и са поставени върху дървена платформа, до която се достига чрез поредица от стълби и пътеки, които осигуряват връзката с околността във всяка една посока.

Проектирани да „отдават почит на традиционната естетика на финландския архипелаг“, простите кабини са облицовани с вертикални дървени дъски и са покрити с остри покриви, с дълги стрехи и удължени улуци.

Големите прозорци гледат във всяка посока, позволявайки гледка както към морето, така и обратно към самия остров.

"Формата на кабините е дълга и тясна, което дава възможност за създаване на големи прозорци с различен изглед, както и възможности за много различни типове функции в противоположните краища на сградата", обясняват дизайнерите.

И в двете кабини различните краища са разделени от централна покрита външна зона, която в основната сграда разделя всекидневната от спалните и тоалетната.

Хаутамаки и Селкимаки са го проектирали по този начин, за да могат възрастните да се насладят на „напитки на слънце в единия край, докато децата спят в другия“.

кухня

Тези терасни зони на открито продължават и се обвиват около самите кабини, създавайки издигнати места за сядане с изглед към пейзажа.

Интериорите са запазени прости, облицовани с хоризонтални дървени дъски с черни декорации и шкафове.

Всекидневната е обособена от голяма черна печка на дърва в центъра.

 

Снимки: Марк Гудуин
Текст: Dezeen

0 Коментар

Login with