Кабина с цилиндричен свод в датската гора

Кабина с цилиндричен свод в датската гора

Свод с цилиндрична форма, покрит с вълнообразна стомана, образува драматичното жилищно пространство в рамките на тази лятна хижа близо до град Никобинг, Дания.

Проектиран от студиото в Копенхаген Valbæk Brørup Architects, кабината, наречена Vibo Tværveh и напомняща за селскостопанска структура, се намира на 200 метра от брега и е заобиколена от гора.

„Искахме да създадем къща с форма, свързана със съществуващата селска традиция“, споделя Stefan Valbæk, партньор във Valbæk Brørup.

„Като препратка към по-индустриалните селскостопански сгради на датските ферми.“

По-голямата част от пространството на тази едноетажна сграда е заето от всекидневна, трапезария и кухня, които са с покритие от борова дървесина, от които чрез плъзгаща се врата може да се излезе към малка тераса.

Голямото пространство е свободно разделено от подобни на пейки места за сядане, печка на дърва и кухненските плотове, като всичко това е очертано от осем големи стоманени опори, които вървят по дължината на конструкцията.

кухня

В южния край на кабината има френски прозорец, който гледа към гората, а на север се намират трите спални и баня.

Главната спалня се намира в най-северната част на къщата, възползвайки се от френския прозорец, гледащ навън, както и от прозорец, гледащ към вътрешността на жилищното пространство и малкия мецанин.

Другите две спални са в дървена кутия, намираща се в центъра на кабината, а пространството отгоре им може да се стигне чрез стълба. По този начин пространството за ползване се удвоява, а горната част може да бъде и уединен кабинет, както и място за игра, и осигурява изглед към всекидневната.

„Голямото отворено пространство на мансардата свързва двата края на къщата“, споделят от студиото. „Функциите и дневната светлина се носят през къщата, създавайки необичайна пространствена атмосфера.“

Банята, която също се намира в северната част е облицована с плочки и чрез плъзгаща се врата се отваря към оградено място за външно къпане.

С изключение на банята на плочки и кухненските плотове, почти всички останали повърхности на интериора са облицовани с борова дървесина.

баня

„Интериорът е изцяло направен от бор. Ароматът, звуците и атмосферата са като в традиционна кабина“, описват от студиото.

„Искахме да копираме материалите, цветовете и атмосферата в кабината“, казва Valbæk, „затова не искахме да боядисваме нищо – особено в бяло.“

Екстериорът е покрит със сребристо, обработено дърво, а покривът е покрит с валцувани стоманени плочи, които заедно с големия комин на печката придават на кабината индустриален вид.

 

Снимки: Торбен Ескерод
Текст: Dezeen

0 Коментар

Login with