Къща в Сидни привлича вниманието с интересен мансарден покрив

Къща в Сидни привлича вниманието с интересен мансарден покрив

Две ъглови капандури пропускат дневната светлина в кухнята и в задната част на трапезарията в къща в Сидни, реновирана от местната компания Carter Williamson Architects.

Клиентът пожелава Carter Williamson Architects да осветли интериора на преди това мрачното пространство, намиращо се в края на имота им с южно изложение в квартала Анандал.

„Когато клиентите ни потърсиха, се бяха заобиколили със съвременни творби от всякакви форми и красиви снимки от пътуванията им, но беше трудно да се види каквото и да било в тъмните малки стаи на дома им“, казват архитектите.

Вдъхновени от „светлинните пролуки“, които пробиват бетонната обвивка на иконичния манастир „Сен Мари де ла Турет“ на Льо Корбюзие, архитектите добавят нов покрив с множество скосявания, който завършва с два гледащи на север прозореца.

Наклонът на покрива е по-малък от южния му край, за да не блокира дневната светлина, която достига до прозорците на съседния имот, докато прозорците са под ъгъл, за да улавят северната светлина.

В кухнята и трапезарията на Light Cannon House новият покрив създава драматичен стръмен таван, поддържан от дървени греди.

Тъй като обновяването е фокусирано върху внасяне на светлината в къщата вместо в увеличаване на физическото пространство, са добавени само още 22 кв.м. площ за подобряване на функционалността на съществуващите помещения.

Запазена е спалнята в предната част на къщата, а всекидневната в едноетажната конструкция е разширена до границите на парцела, използвайки пространството, което преди това е заето от неизползвана пътека.

Всекидневната е свързана с кухнята чрез малко остъклено дворче, което помага за увеличаването на влизащата в двете пространства дневна светлина.

Плъзгащите се прозорци на стените, гледащи към кухнята, могат да се отварят, за да увеличат естествената вентилация и да създадат място за сядане на открито.

Остъклен панел на задната стена в крайната част на трапезарията може да се отваря навън, свързвайки това пространство с вътрешния двор.

По-голямата част от вътрешните повърхности са боядисани в бяло, за да подчертаят яркостта на пространствата. Черното кухненско обзавеждане прави силен контраст , който е вдъхновен от „болничната палитра“ предпочитана от клиентите, които са доктори по химия.

„Те ни запознаха с биологичния феномен "хиралност" - концепцията, която обяснява защо асиметричната форма на покрив с капандура е приятна за окото“, казват архитектите.

Стените на трапезарията показват останки от стара камина, с неравна тухлена повърхност, която сега е боядисана в бяло и заобиколена от колекцията с произведения на изкуството на семейството.

Пространство за съхранение над всекидневната и спалнята на първия етаж са уголемени, за да се превърнат в голяма спалня с прилежаща баня и прозорец, гледащ към новия изваян покрив.

 

Снимки: Катрин Лу
Текст: Алин Грифитс @ Dezeen

0 Коментара

Login with