Kodasema създава микро сглобяеми жилища във Великобритания

Kodasema създава микро сглобяеми жилища във Великобритания

В опит да реши жилищната криза във Великобритания, естонският дизайнерски колектив Kodasema пуска колекция от предварително сглобени микро жилища с площ 25 кв.м., които се построяват за по-малко от ден и могат да се местят, за да се възползват от новопоявили се свободни места.

Koda House струва само 150 хиляди паунда в пакет – включвайки сумата за планиране и строителни разпоредби, инсталация и свързване с вода, електричество и канализация.

Структурата, която няма нужда от основи и може да се мести с камион, цели да „разклати“ пазара за недвижими имоти във Великобритания, окуражавайки културата „построй си сам“ и по-доброто използване на празни парцели земя.

микро къща

Kodasema вижда достъпния и предварително сглобен дизайн като решение за ситуации „между планирането“, които могат да бъдат инсталирани като временни жилища на неизползвани места в Лондон. Те предлагат конструкцията и като евтина лятна къща, кафене, офис, работилница, студио или класна стая.

„Простият, но ефективен дизайн може да помогне за облекчаване на натиска от жилищната криза върху местните власти, предоставяйки временни домове или работни помещения на празни пространства“, казва Джон О'Брайън от Kodasema.

“Тази тенденция за кратко използване на изоставени пространства, които могат да бъдат оставени недокоснати с години, дори по време на етапите на планиране, става все по-обичайна, особено в Лондон“, добавя той.

„KODA би осигурила рентабилен вариант за настаняване на онези, които чакат за жилище на достъпни цени или да предложи временни апартаменти под наем на млади професионалисти, студенти и тези, които търсят по-малки жилища.“

Koda къщата бе първоначално представена през 2016, но първият пример за такава къща е инсталиран през 2017 в BRE Innovation Park, изследователски център в Уотфорд, където се представят пълномащабни прототипи на нисковъглеродни и устойчиви жилища.

На покрива са монтирани слънчеви панели, за да генерират електричество, а вътре могат да се намерят конторли за управление за смарт-къщи като аларми, регулируемо LED осветление и климатичен контрол. Стените са направени от тънък изолиран с вакуум бетон, спомагайки пространството да се запази топло или студено в зависимост от сезона, както и да се изолира шумът.

Висок четирикрилен прозорец гледа към бетонния блок, в който могат да се видят салон и кухня с отворен план на първия етаж и спалня в междинния етаж.

Мястото за спане е сложено точно над кухнята, а банята се намира отзад. Широка 3.5 метра тераса, интегрирана към фасадата на къщата гарантира, че винаги ще има поне малка ивица открито пространство.

Koda къщите са един от достъпните и сглобяеми жилищни модели от нова генерация, тъй като следвоенните сглобяеми имоти във Великобритания са заплашени от разрушаване.

 

Текст и снимки: Джесика Меърс @ Dezeen

0 Коментар

Login with