Кухненските плотове – един от най-важните елементи в интериора

Кухненските плотове – един от най-важните елементи в интериора

Шкафове, чекмеджета, витрини, електроуреди... Безспорно е немислимо да притежаваме красива и функционална кухня без който и да е от изброените компоненти. Има, обаче, и още един елемент, който категорично обуславя кухненския дизайн – плотът!


Днешната статия насочва вниманието си именно към различните видове, между които имаме възможността да избираме, когато става дума за кухненски плот. От съществено значение е бъдещите клиенти да притежават информиран избор – така с лекота бихте могли да изберете именно онова интериорно решение за своя плот в кухнята, което ще ви осигури удобство, здравина и устойчивост на работа.

Функции на кухненския плот и най-често използваните видове повърхности в интериора на любимото помещение

Преди всичко следва да споменем, че кухненският плот заема наистина централно място в дизайна на мебелировката. Разбира се, за оптимални резултати е необходимо избраният от нас материал за плот да отговаря на редица изисквания, гарантиращи функционалност и удобство. Важно е да изберем устойчива повърхност, чиято поддръжка да познаваме в детайли – така ще можем да притежаваме и здрав, и красив кухненски плот.

За щастие интериорните тенденции не спират да ни изненадват с все повече варианти. Ако допреди години клиентите са били сравнително ограничени в избора на плот за своята кухня, то към днешна дата пазарът буквално е залят от различни видове повърхности, коя от коя по-красиви и удобни за ползване. За екипа на Kuhnia.bg е удоволствие да ви представи някои от най-предпочитаните и търсени опции за кухненски плот в дизайна на любимото семейно помещение:

  • термоплот;
  • дъбов плот;
  • компактни плотове;
  • плотове „Феникс“;
  • естествен или технически камък;
  • гранитогресни плочи;

Термоплот – класическо и удобно решение за кухненския интериор

Термоплотът се определя като един от най-честите избори при изграждането на кухненския дизайн. Следва да отбележим, че той е и най-изгоден от финансова гледна точка. Действително термоплотът е добро и функционално решение – сърцевината му е изградена на принципа на ПДЧ плоскостите, включваща дървесни частици. Покритието му е гетинаксово и способства за предпазване на повърхността от съприкосновение с остри или топли предмети. Макар и издръжлив, термоплотът не е изцяло защитен от нараняване или надраскване – трябва да сме внимателни със запазване на цялостта на повърхността. В противен случай бихме рискували навлизането на вода, което, от своя страна, би довело до надуване на дървесните частици и деформиране на термоплота. Препоръчително е и да избягваме поставянето на твърде горещи съдове от котлона директно върху плота – това би довело до унищожаване на гетинаксовото покритие и трайно деформиране на повърхността.

Добра новина е, че на пазара се предлагат разновидности на термоплот с всякакви цветове и текстури. Това определено позволява на клиентите да изградят един наистина интересен и съчетан кухненски дизайн. Имитациите на дърво и бетон са сред най-често избираните варианти за термоплот. Това е добър вариант, ако сте почитатели на дъбовите повърхности, но бихте искали да се лишите от особеностите на поддръжката им, както и от по-високата им цена.

Дъбов плот – топлина и уют в дизайна

Споменавайки дъбов плот, няма как да не обърнем специално внимание на това интериорно решение, внасящо топлина и уют във всяко кухненско помещение. Естествената дървесина е впечатляваща дизайнерска опция, подходяща за създаването както на ретро и класически кухни, така и за добавянето на акцентност и топлина в естетиката на една модерна кухня.

Този интериорен вариант от висок клас притежава някои особености на поддръжката, за които е добре да сме наясно предварително. Естествените дъбови плотове изискват шлайфане при захабяване, както и периодично намасляване – спрямо специфичните климатични условия това би могло да се случва или веднъж годишно, или веднъж на всеки шест месеца. Важно е да знаем, че следва да подхождаме с особено внимание при съприкосновението на дъбовия плот с някои видове метали, поради възможността от реакция между повърхностите и оставянето на петна върху плота. Препоръчително е да избягваме поставянето на консерви директно отгоре му.

Компактни плотове – издръжливост и стилна визия

Компактните плотове от висок клас се характеризират с издръжливост и са наистина стилно и устойчиво интериорно решение. Навлизането им все по-категорично като тенденция в дизайна предполага и наличието на множество цветови и текстурни опции. С най-голям клиентски интерес се определят мраморните и бетоновите дизайни.

Характерно за компактните плотове е, че позволяват монтирането на мивка под плота. Тяхната дебелина варира между 12 и 20мм, а сърцевината им може да бъде бяла, сива или черна. Цената им варира като усреднен вариант между финансовата стойност на дъбовия плот и този от технически или естествен камък. Намират широко приложение в създаването на дизайни за модерни кухни.

Плотове „Феникс“ – иновациите в технологиите навлизат и в интериорния дизайн

Вече сме разказвали за този нестандартен и впечатляващ материал. Ако искате кухнята ви да се отличава с наистина интересен и екстравагантен дизайн, то плотът тип „Феникс“ е идеалното интериорно решение за вас.

Освен за кухненските шкафове и вратички, този материал с лекота би могъл да се използва и за направата на плот или кухненски гръб. Характерното за него е, че е изключително устойчив на надраскване. Ако, все пак по някакъв начин, повърхността се нарани, то само с помощта на ютия бихме могли да изгладим всички неравности. Няма как да не се впечатлим от технологичното съвършенство на този материал. Екипът ни работи с него и притежава богат асортимент от различни цветови решения, подходящи за създаването на всякакъв тип кухненски дизайн.

Естествен или технически камък – гаранция за лукс и елегантност в кухнята

Естествените и техническите камъни са висок клас плотове, изключително подходящи за създаването както на ретро и класически кухни, така и на модерни дизайни. Важно е да отбележим, че от двата материала техническият камък е повече за предпочитане, тъй като поддръжката му е по-лесна в сравнение с тази на някои естествени камъни, които имат и свойството да абсорбират и попиват течности по-лесно.

И при двата вида каменни плотове бихме могли да заложим на монтирана мивка под плота или наравно с него.

Гранитогресни плочи – красиво и устойчиво кухненско решение

Бързаме да разсеем едно често срещано съмнение, касаещо използването на гранитогресни плочи – те са изключително издръжлив материал, много подходящ за създаването на кухненски плот.

Гранитогресните плочи са тънки, но пък позволяват надлепване, ако дизайнът на кухнята се нуждае от такъв ефект. Разбира се, на пазара се открива разнообразие от текстури и цветове, но най-търсени и харесвани биват мраморните дизайни на гранитогресни плочи. Така лесно съумяваме да имаме мраморен елемент в кухнята си, без да се налага да се спираме на естествен мрамор, характеризиращ се с висока абсорбация на течности.

Надяваме се да сме били достатъчно изчерпателни, представяйки ви различните варианти за създаване на плот в кухнята. Ръководете се от собствените си вкусове и домакински потребности – който и от гореизложените варианти да изберете за своя дом, никак няма да сгрешите.

#плотове

0 Коментар

Login with