Кухни от масив – днес избираме вида на уютна дървесина за дома

Кухни от масив – днес избираме вида на уютна дървесина за дома

За почитателите на уютната и домашна обстановка в кухнята, която обаче и излъчва доза елегантност и аристократичност, днес имаме изненада. Избрахме да ви поговорим за кухни от масив!


Струва ни се, че в представите на много хора битува разбирането, че дървените кухни сякаш са белег за старинност и отминала мода. Бързаме да споделим, че това далеч не е така – един от най-качествените и предпочитани материали за изработка на кухни е именно масивът и днес ще ви представим не един и два примера за неговото модерно приложение в съвременния дом!

Какви са предимствата на качествената иглолистна или широколистна дървесина?

Говорейки за дървообработка и използването на този материал за нашите кухни, следва да отбележим някои специфики. Предпочита се от много клиенти при изработката на кухни и заради естествената красота, която носи дървото. В нашата практика най-често боравим с:

  • иглолистна дървесина като смърч или бор;
  • широколистна дървесина - дъбов масив, използван при най-висок клас изработка на кухни;

Споменаваме, че естественият масив се характеризира с добавяне на много уют и домашна атмосфера в кухненското помещение. Смятаме, че инвестицията определено си заслужава – ще притежавате индивидуален проект, създаден от най-висококачествените материали, и за вас ще е истинско удоволствие да прекарвате времето си в помещението.

Отбелязваме, че иглолистната дървесина е по-мека и ,съответно, боравенето с нея следва да се осъществява по-внимателно. Дъбът пък е с по-висока финансова стойност и участва в създаването на кухни от най-висок клас.

Какви са основните варианти за обработка и оцветяване на естествения масив?

След като вече разяснихме какво прави дървения материал толкова предпочитан от клиентите, следва да хвърлим малко светлина и по въпроса с неговите обработка и оцветяване.

Разбира се, първо се спираме на случаите, в които естественият цвят на дървото изцяло съвпада със собствените ни усещания за красота и естетика. В такъв случай бихме могли да запазим текстурата и вида му като просто нанесем лак.

Друга опция представлява ръчната обработка на материала с цел отваряне на порите и нанасяне на боя. По този начин успяваме умело да подчертаем текстурата на дървото, променяйки цвета му.

Вариантът с байц пък ни позволява да променим цвета или нюансите на дървото като, същевременно с това, съумяваме да запазим естествените му шарки.

Бихме могли да наблегнем както на тъмната, така и на светлата гама. Вариантите с байц позволяват потъмняване или изсветляване на естествената дървесина – така бързо ще успеем да придадем на своята кухня онзи облик, който максимално да се доближава до собствените ни предпочитания. На горното изображение демонстрираме ефекта на тъмното дърво, постигнат с подходящ за целта байц.

Опцията с байц в светли тонове пък е наистина удачна за по-малки помещения – знаем, че оптически светлите багри успяват сякаш да „разширят“ стаята. Бихме могли и да включим в дизайна на своята кухня редица декоративни варианти, също в съчетание с масив, обработен със светъл байц за наистина впечатляваща и озарена кухня.

Четвъртият основен дизайнерски трик, спомагащ промяната на вида и цвета на естествения дървен материал, е цялостното му боядисване в друг цвят и нанасянето на патина за постигане на „състарен“ и ретро ефект, който добива все по-широка популярност сред клиентите.

Проектът от снимката представя боядисана иглолистна дървесина с добавена патина – обработката е отново ръчна, като в порите на дървото се добавя друг цвят, постигайки въпросния ретро ефект.

Същата обработка, характерна за най-високия клас кухни, би могла да се приложи и на дъбовата дървесина.

Съществува и вариант на комбинации – съвсем удачно решение е да изберем материал като МДФ за долния кухненски ред, докато за горния се спрем на иглолистна дървесина.

Добавянето на дърворезба пък категорично придава аристократичност и царственост на цялостния кухненски дизайн – едва ли има нещо по-красиво от кухня от масив, украсена и изработена с красиви, спиращи дъха дърворезби.

Естествен масив бихме могли и да включим като акцентен елемент в различни кухненски компоненти

Разбира се, естественият масив би могъл да се използва не само за цялостно изграждане на кухнята – твърде често именно малкото акценти и елементи са онова, което придава характер и специфична атмосфера на кухненското помещение.

Проект от изложение в Милано демонстрира чудната комбинация между камък и дърво – кухненската концепция почива върху използването на естествени материали. Приятна изненада е да отвориш чекмедже, изградено отвътре от дърво.

Този механизъм за колонен шкаф е също в комбинация с дъб за акцентност и цялостен кухненски привкус.


Разбира се, кухня може да се създаде и от други видове дърво, както и да се комбинират различни техники и материали в дизайна. Надяваме се с днешните насоки да сме успели да ви вдъхновим и да сме ви помогнали да погледнете на дървения материал с други очи. Безспорно смятаме, че е прекрасен вариант за всяка домашна кухня!

#масив #дърво

0 Коментар

Login with