Архитект добавя допълнителни 7 кв.м. към кухнята на жилището си

Архитект добавя допълнителни 7 кв.м. към кухнята на жилището си

Основателят на MW Architects използва тъмносини тухли, за да добави допълнителни 7 кв.м. към реновираното му жилище в Лондон.

Преди това, централното помещение на тясната викторианска къща на Мат Ууд е използвана като трапезария. И след като е в центъра на ходовата линия, която свързва предната и задната част на сградата, както и основното стълбище, помещението се усеща тясно и клаустрофобично.

Идеята за добавяне на още пространство отстрани била ограничаваща заради позицията на къщата, която плътно стига до имота на съседите и до нея достига малко светлина, тъй като задната ѝ част гледа на север.

Вместо това, допълнението към кухнята-трапезария е преместено в най-далечния край на къщата, водейки към двуредна кухня и създавайки ясна гледка от коридора до градината.

Дизайнът увеличава усещането за пространство с поставянето на прозорец без рамка, остъклен ъгъл и тънък, „визуално лек“ покрив, направен на стоманени решетки. Направените от гладък шперплат и ламинат кухненски шкафове са специално изработени по поръчка, за да се поберат и да увеличат тясното пространство.

кухня

„Големината на пристройката означаваше, че трябваше да сме наистина прецизни и точни", споделя Ууд.

„Всичко е базирано около 120 см. дългата трапезарна маса, правейки всичко останало в минимални размери, без да се губи пространство. Имахме определен бюджет, а за повечето материали се плаща на метър, затова мислейки за обзавеждането на минимално количество пространство, имахме възможността да харчим повече за довършителните материали.“

кухня

За да контрастира с жълтите тухли на оригиналната къща, пристройката е направена от тъмни сини инженерни тухли от Стафордшир, които се използват предимно за влагозащита и се слагат под земята.

„Използването на тъмни инженерни тухли в домашни условия е трудна задача, но мисля, че е интересна идея“, казва Ууд, който основава фирмата си MW Architects през 2009. „Беше много важно [работата] да е свършена добре, тъй като се превръща в ясно изразена повърхност, затова поставянето на материалите беше много важно.“

таван

Външните стени на пристройката са разнообразени от различни тухли, позиционирани в правилни ъгли, за да са сякаш леко извадени от стената. Мотивът изпълнява функцията на страничен изглед, където вместо водопровод е използвана дебела медна дъждовна верига.

„Медните дъждовни вериги могат да се видят в Япония доста често,“ обяснява Ууд.

„Те спират водата да плиска настрани докато пада от покрива, и прилежащите тухли поставени около тях помагат водата да върви в една струя. Получи се доста забавно, затова повторихме модела и на други места, а вътре в къщата също поставихме стоманените рафтовете върху изпъкнали тухли.“

кухня

Смесицата от светли и тъмни материали, както и използването на цветове е внимателно балансирано в цялата къща, за да компенсира несъответствието в наличната светлина.

Гледащата на юг предна стая е боядисана в наситено синьо, както и стълбището. Има сини акценти из целия първи етаж, докато вътрешният коридор и двуредната кухня са боядисани в бяло, за да отразяват дневната светлина.

Имайки тъмна стена в края на пространството, възприемането на дълбочината става по-трудно, създавайки по-голямо усещане за пространството.

дъждоотводни вериги

Вътрешният под е покрит с блед паркет с шарка на рибена кост, а моделът е продължен отвън на вътрешния двор в тъмна тухлена зидария с шарка на рибена кост.

„Опитвахме се да компенсираме различията в светлината с избора на материал и да се заиграем с вариации на светлината,“ казва Ууд. „Ако използвате светли материали за навън, те могат да бъдат ослепително ярки, когато слънцето падне върху тях, а тогава вътрешността на къщата се усеща видимо по-тъмна.“

 

Снимки: French + Tye
Текст: Миранда Фитцджералд @ Dezeen

0 Коментара

Login with