Минимална палитра е използвана при реновиране на къща в Монреал

Минимална палитра е използвана при реновиране на къща в Монреал

Тъмносиви плочки, бял мрамор и дърво са сред материалите, които канадското студио Appareil Architecture използва при реновирането на къща в Монреал, построена в средата на миналия век, като така „облагородяват хармонията“ с вече съществуващите детайли.

Appareil Architecture създават новият дизайн на резиденция, намираща се в квартала Outremont, която първоначално е построена през 60-те години на 20 век от архитектът от Монреал Жан Оуел.

Местното студио има задача да реновира фамилната къща със съвременни елементи, но и да запазят модернистичния чар на сградата, като линейната ѝ форма и простите материали от дърво и камък.

Ключов елемент на декора е минималната палитрата от сиво, бяло и черно. Тази особеност е предназначена да оживи интериора по начин, който свързва всички помещения.

„По време на целия проект беше отделено специално внимание на съществуващата сграда, за да се подчертае нейният оригинален характер и да се създаде хармония между старите и новите елементи“, казват от Appareil Architecture.

„Намесата ни отдава чест на вече съществуващата архитектура докато пространството бива модернизирано, за да е по-функционално и приветливо“, довършват от студиото.

кухня

Appareil Architecture преконфигурира подредбата на триетажната къща, премахвайки преградите на приземния етаж, за да създаде преливащи пространства и да създаде гледка към задната градина.

Екипът създава огромен прозорец в трапезарията, който гледа към градината и внася изобилие от естествена светлина. Той е направен с дървена рамка, която е със същите дървесни нюанси като трапезарната маса и столовете към нея. Тъмно сиви плочки на пода и светли бели стени завършват обзавеждането на пространството.

Точно до трапезарията е разположена и двуредна кухня, включваща загзагообразна външна стена, осеяна с прозорци.

Бледи дървени шкафове се издигат от едната страна, контрастиращи с долните шкафове от другата, които са черни, завършващи с бял мраморен плот. Големият плот също е от бял мрамор и разделя кухнята от официалната трапезария.

Първият етаж е завършен с всекидневна, баня и офис. Стълбите, които се намират в центъра на дома са сякаш сгушени във вече съществуващи каменни стени и са скрити зад още дървени шкафове.

"Добавянето на дърво създава леко ехо, което балансира връзката между стари и нови елементи", заявяват от студиото.

На горния етаж са разположени три спални, баня и основна спалня със собствена баня, просторен килер и самостоятелна тераса. Една от другите спални в задната част на къщата също се отваря към малък вътрешен двор.

Зигзагообразният екстериор от долният етаж е продължен и на втория етаж и указва разположението на баните. Една от баните е издържана в черен мрамор, а другата е облицована с бели теразо плочки.

Спалните включват високи дървени шкафове, които са боядисани в бледо сиво, както и бели стени и подове от светло дърво.

Като комплимент към монохромната палитра и обединеното използване на материалите са мебелите от тиково дърво и месинговите светлинни тела, които придават игриво и топло усещане.

„Цeлият проект подчертава вниманието към детайла и завършеността, като и двете са изведени на преден план чрез деликатна композиция“, коментират от студиото.

Основана през 2010 г., Appareil Architecture се ръководи от канадския архитект Ким Парисо и е базирана в Монреал, Канада.

 

Снимки: Феликс Мишо
Текст: Dezeen

0 Коментар

Login with