Най-добрата боя за стените в кухнята

Най-добрата боя за стените в кухнята

Ако ви се иска по-бързо да освежите кухнята си, помислете за пребоядисването ѝ. Кухните често са сърцето на дома и затова там се случват не малко неща като например пръски от храна, петна, следи от олио и миризми. Всичко това може да повреди покритието на стените и тавана. Съживете кухнята си, използвайки най-добрата боя за нея, а едно от най-важните неща е да изберете каква да бъде тя. 

Най-доброто покритие за кухните

Боядисаното покритие се отнася към блясъка, който боята има или няма. Технически се измерва с това колко светлина отразява боята, но за ежедневието мислете за покритието като за колко блестяща ще бъде боята, след като е на стените на кухнята ви.

За тези, които боядисват сами: използвайте 50% гланцово покритие

Това е най-доброто покритие за боя за кухнята, ако смятате сами да боядисвате кухнята си, и ето защо това е така. Кухните могат да бъдат влажно място - независимо дали запарвате зеленчуци, миете чинии или почиствате плота, в кухнята винаги има много влага. Тези бои отразяват доста малко светлина и блясъкът им свежда до минимум появата на влага, която по-късно да стигне до стените или други боядисани повърхности. Бледите повърхности или с по-малко блясък – като разновидностите на мат или сатен – по-вероятно биха изглеждали на петна при напръскване с вода или от влагата във въздуха.

Освен това, боята с 50% гланц обикновено може да издържи на по-стабилно почистване. Бледите покрития имат по-тъмен външен вид, така или иначе, а едно потъркване може не само да нарани покритието, но и да премахне боята от стената ви. От друга страна, това покритие има по-голямо количество смола в сравнение с пигментните частици, което води до по-голямо отражение на светлината и блясък. Факт е обаче, че тази боя предлага само известен блясък.

За професионалистите: използвайте 100% гланц

Ако се чудите дали боята с висок блясък би била дори по-добра боя за кухнята ви от тази с 50% гланц, отговорът е може би. Боите с висок гланц предлагат драматизъм и същата трайност и миене като 50-процентовата гланцова боя, но те показват всяко едно несъвършенство. Вдлъбнатини в стената? Грешки в подготовката на повърхността? Лоши методи на нанасяне? Всички те ще се откроят.

Така че, ако искате ефектния блясък и лесното почистване на боята с висок блясък за вашата кухня, уверете се, че всичко е направено както трябва още от самото начало и наемете професионалист. Стойте далеч от това покритие, ако стените ви имат много несъвършенства.

Най-добрата боя за тавана на кухнята

Тъй като не поглеждаме често към тавана, то можете да го боядисате с по-евтин и тънък слой матова боя, но това не е така, когато си говорим за тавана на кухнята. Най-добрата идея е боята за тавана да съвпада с тази на стените и това е така по две причини.

  1. Матовата боя на тавана на кухнята ще покаже влагата и петната по-лесно. Кухнята може да бъде влажна или дори мокра на моменти. С издигането на парата тя може да се кондензира на тавана, оставяйки влажни петна и евентуално да го оцвети, ако използвате матова боя. Това е огромна причина да използвате гланцова боя за тавана. Тя ще скрие по-добре влагата и няма да показва никакви петна. И ако случайно се случи катастрофа в кухнята като например да взривите соса за спагетите, ще е по-лесно да почистите без да надраскате боята и да разрушите покритието.
  2. Направете естетическа услуга на кухнята си и използвайте блясъка от кухненските стени (без значение дали е полу или пълен гланц) и на тавана. Така няма да има контраст между двете повърхности, а и ще се запази усещането за по-светло пространство.

 

Източник: The Spruce

0 Коментар

Login with