От фабрика в апартамент – или идеите на един дизайнер

От фабрика в апартамент – или идеите на един дизайнер

Архитектът от Чикаго Джеф Климсън е проектирал дома си в стара индустриална сграда в града, като запазва първия етаж за офис на фирмата си Collective Office.

Това жилище-офис се намира в квартала South Loop на Чикаго, в сграда, която преди това е била фабрика, и е построена през 1889 година.

всекидневна

Проекта включва адаптиране и повторно използване на малка индустриална сграда и превръщането ѝ в в студио за Collective Office на първия етаж, и тристаен апартамент за собственика на фирмата на втория.

Директорът Джеф Климсън прави преобразуването с партньорката си Сара, която също е архитект и интериорен дизайнер.

Заедно те ремонтират влошаващата се структура, добавят нови дървени подове на горния етаж, както и дървена дограма и бели стени, за да осветят пространството.

Двуетажната тухлена сграда е с тесен план на етажите, като те са свързани с две стълбища: едно на предния вход, а другото - в задната част на студиото.

На горния етаж фокусната точка на препроектирането е откритото пространство на резиденцията, разположено между всекидневната и библиотеката, и до него се стига чрез плъзгащи се стъклени врати.

Спалните са разположени във всеки край, и има трета стая близо до двуредната кухня. В зоната за готвене е акцентирано върху комбинация от тъмно дърво и бели шкафове, мраморни плотове и златни повърхности.

Из целия апартамент могат да се видят орнаментирани подове, бели стени и сиво оцветена палитра. Леки нюанси на червено и жълто са използвани за тапицерията, заедно с другия цветен декор.

Наблегнато е на произведения на изкуството и мебели от известни дизайнери и местни артисти, показвайки страстта на двойката по дизайна.

всекидневна

Черна Kristalia Sushi маса в трапезарията е заобиколена от 6 Eiffel Eames стола – 4 с моделирана бяла пластмаса и 2 от тел. Над масата им черна двураменна лампа от френския дизайнер от средата на века Серж Мули.

Други елементи са орехов шкаф от американския дизайнер Джордж Нелсън, поредица картини от Шепърд Файри в коридора и работи на студентите по изобразително изкуство от Училищния институт по изкуствата в Чикаго.

баня

На долния етаж, в архитектурното студио за Collective Office се виждат полирани бетонни подове, черна акцентна стена и бели маси.

По-голямата част от първият етаж е работно пространство без стени, с малка кухня и две бани, разположени в средата на сградата. В единия край има гараж за 1 автомобил и отделено пространство за срещи.

 

Снимки: Майк Шварц
Текст: Dezeen

0 Коментар

Login with