Отличителните качества на кухните

Отличителните качества на кухните

Меламин, ламинат или акрил – така се казват само малка част от различните материали за кухненските фронтални елементи. За крайния потребител в повечето случаи е трудно да разграничи специфичните характеристики на покритията и по тази причина служителите в търговския салон са особено затруднени да обяснят и представят различията. Ето защо съставихме кратка характеристика на предимствата, местата на приложение и производствените особености на осем различни материала, които могат да се използват в подкрепа на продажбите.

Меламинови покрития

Меламиновите покрития предлагат богато разнообразие на декори, едноцветни решения или дървесни имитации. Направените от тях изходни материали са относително ценово изгодни, лесно се поддържат и са екстремно устойчиви. 

Приложение: за фронтални елементи и корпусен материал.

Производствен процес: използва се насмолена декоративна хартия, която се нанася в еднократен процес с натиск и температура от горната и от долната страна на ПДЧ плочи. По време на пресоването при висока температура меламинивият слой се разтопява между хартията и плочата и образува здрава връзка. В тази фаза със структуриращи вещества се въздейства върху повърхността.

Ламинирани покрития

Ламинираните покрития са изключително устойчиви и здрави, те също се поддържат лесно, формоват се допълнително и образуват повърхности без фуги. Покритието е многопластово, което го прави по-дебело от меламиновото. Това придава на материала по-голяма здравина, няма пори и е по-устойчиво от меламина или директно лакиран материал. Освен това съществува възможността за изпълнение на кантовете – така нареченият посформинг. Дървени повърхности като например ПДЧ могат да се покрият с непрекъснато покритие. Създава се непрекъснатост на повърхността дори по кантовете. Визуалната картина е безупречна и освен това се предотвратява проникването на влага в носещия материал.

Приложение: челни и работни плочи.

Производствен процес: в два етапа на производствения процес се пресоват няколко ламинатни слоя с декоративни хартии и се полагат върху плочите от дървесни частици.

Дебелината на материала достига до 10 мм. Тук също чрез структуриращи елементи на притискащите плочи се постигат ефекти върху повърхността.

 

Двуизмерно фолио

Двуизмерните фолиа са устойчиви на въздействията в кухните. Възможно е заобляне от всички страни, имат добро съотношение цена-функционалност и образуват атрактивна, визуално наподобяваща алтернатива на дървесината и лаковете.

Приложение: за фронтални елементи.

Производствен процес: няколко полимерни листа се пресоват горещо, след което се лакират и се оформя повърхността. В повечето случаи MDF плоча се покрива изцяло, включително и кантовете с така произведеното полимерно фолио. По задната страна на плочата обикновено се нанася пластмаса.

Триизмерно фолио

Триизмерното фолио също предлага добро съотношение между цена и функционалност и е устойчиво на въздействията в кухнята. То е алтернатива на визуално атрактивните форми на рамки от дървесина.

Приложение: фронтални елементи

Производствен процес: няколко полимерни листа се пресоват горещо, след което се лакират и се оформя повърхността. За носещ материал се използват MDF плочи с меламиново покритие от задната страна, плочите са предварително разкроени и профилирани. След това се нанася лепилен слой. С топлина и вакуум те се покриват с фолиото, при което се получава непрекъсната повърхност от всички страни, без никакви фуги.

Акрилни покрития

Акрилните покрития предлагат особено висока степен на гланца, които наподобяват истинско стъкло, но са по-леки и по-изгодни ценово от него. Освен това може да се преработва с обикновени инструменти за дърво. С лесните за поддръжка акрилни повърхности могат да се постигнат добри метални ефекти.

Приложение: за фронтални елементи

Производствен процес: няколко полимерни пластмаси съставят материал с дебелина до 1 мм. Покриващия слой се състои от акрил/РММА/плексиглас. С материал се покрива напълно предварително покрита с меламин MDF плоча.

Лакови повърхности

Лаковите покрития предлагат голямо цветово разнообразие с матова или гланцова повърхност. Естетиката на материала е естествена, издръжлива и се поддържа лесно.

Приложение: за лицеви повърхности и материали.

Производствен процес: за носещ материал се използват MDF плочи с една меламинова задна страна, първоначално разкроени и формовани. Грундиращи или полиестерни лакове се нанасят като пълнеж, междинно се шлайфат и фрезоват. Финално се заливат с акрилен лак за дървесина и се втвърдяват с UV лъчи.

Стъклени покрития

Стъклените покрития силно привличат погледа, придават благороден блясък и са особено устойчиви. Стъклото може да се оцвети от задната страна или да бъде покрито с дигитален печат и да се постави върху някаква основа.

Приложение: лицеви и фронтални повърхности.

Производствен процес: за носещ материал се използва плоча от дървесина, върху която се залепва закалено стъкло. За оформяне на ръбовете служи кант от акрил (РММА или плексиглас)

Покрития от естествена дървесина

Чиста натура – това са покритията от дървесина. При използване на устойчиво лаково покритие или олио, дървесината запазва природно естественото си излъчване и индивидуалност. Всяко покритие е несравним уникат.

Приложение: лицеви повърхности и материали.

Производствен процес: частите за рамки са съставени предимно от масивна дървесина. Пълнежите и челата на чекмеджетата се покриват с фурнир. За да може челата и корпусът да изглеждат в голяма степен еднакво, рамките също се покриват с фурнир. Материалът е доста скъп, за това стои ценово на чело в списъка с изброените групи.

Фронталните елементи са шанс

Фронталните елементи са лицето на кухнята. Клиентът дошъл в мострената зала вижда материалите, но не е в състояние да ги различи. Крайните клиенти, чиято кухня обикновено е от преди 20 години, не могат да разпознаят във всеки от фронталните елементи някакво развитие. За това целта трябва да бъде посочването на стойностите и разликите на различните материали по същия начин, както се обяснява, че това бяло не е същото като другото. Често обаче визуалната прилика на кухните се използва в процеса на продажба. За да се получи поръчката, в някои случаи при проектирането се използват финансово по-изгодните материали. Това би трябвало да бъде по-скоро изключение, отколкото да е масова практика. Със сигурност може да се изхожда от това, че материалите принципно са с добри качества, въпреки това от описаното по-горе ясно се вижда фрапиращата разлика в производствените процеси. Тук възниква въпросът – колко детайли трябва да бъдат оставени за решаване от крайния клиент? Разбира се има разлика от клиент до клиент. Този, които има нагласа да инвестира по-висока стойност в новата си кухня естествено е готов да се запознае с новите продукти. Но във всички случаи може да се каже, че критериите към почти всички части на кухнята по отношение на функционалност и форма са високи. Критериите за определяне на различията на материалите при покупка на кухня обаче са ниски. За фронталните елементи принципно има високи изисквания – те трябва дори след 15 години да изглеждат по същия начин както са изглеждали през първия ден. Наред с шикозния дизайн това изисква високо качество, но и правилна поддръжка. И точно тези критерии могат и трябва да се обяснят на крайните клиенти. Когато се покажат разликите, тогава вероятността крайния клиент да избере някой от вариантите е много голяма.

 

С благодарности към Списание MD за любезно предоставената статия. 

0 Коментар

Login with