Сграда в Хонконг таргетира „градските бохеми“ с общи кухни

Сграда в Хонконг таргетира „градските бохеми“ с общи кухни

New World Development завършва жилищен проект в Хонконг, предназначен да посрещне ново поколение от изискани граждани, с интериори, които се радват на изкуството, занаятите, храната и местното наследство.

Предприемачът Адриан Ченг от New World Development работи с японската агенция за интериорен дизайн Simplicity и архитекта Томас Чонг Конг-Йонг, за да проектира Bohemian House, намираща се на улица Des Voeux в Западния квартал на Хонконг.

кухня

Исторически този квартал се асоциира със семейни бизнеси, които продават сушени морски дарове и други съставки, които са неразделна част от традиционната местна кухня. Но през последните години в района се наблюдава приток на кафенета в западен стил, художествени галерии и независими бутици.

Дизайнерският екип се надява да улови останалото от кулинарното и културно сливане, създавайки домове, които са „направени специално за градските бохеми“.

лоби

„Западният квартал на Хонконг е много тясно свързана общност, събрана от известната и ароматна улица Dried Seafood Street“, казва Ченг.

„С Bohemian House ние показваме тази уникална местна култура на хранене в концепцията, дизайна и удобствата.“

Една от ключовите характеристики на сградата е Artisan кухнята и местата за хранене тип alfresco. Тези общи съоръжения за готвене са предназначени да позволят на живущите да споделят своите традиции и знания за готвене със своите съседи и приятели.

Разработчикът вярва, че това ще насърчи неформалното усещане за дух на общността в сградата.

В Artisan кухнята употребата на медни съдове и покрития дава богат тон на пространството. Медните панели акцентират върху вградените модули, а блестящите медни тигани висят върху гланцовите черни плочки, които служат като декорация, когато не се използват. Има и корито, което служи като мивка.

Междувременно, зоната за приготвяне на ястия тип alfresco се състои от място за барбекю, разположено до басейна и общата трапезария.

„Основните удобства на Artisan кухнята и Alfresco готвенето са предназначени да позволят на жителите да се смесят и да споделят радостта от готвенето,“ казва Ченг.

„Създаването на ястия със собствените си ръце, използвайки пресни, местни съставки, е чисто блаженство. И в моменти като тези, Bohemian House и The Artisanal Movement играят ролята си в изграждането на по-силни общности от еднакво мислещи хора.“

лоби

Останалата част от сградата е проектирана с „японска чувствителност“, отхвърляйки украсата, която няма функция, в полза на грациозни и полезни дизайни.

Както и в кухнята, палитра от медни акценти и тъмни сиви тонове са разпространени навсякъде – от фасадата до местата, където живеят хората. Различните тонове и текстури обаче са нанесени в различни зони, за да създадат приемственост без еднообразие.

Доста е наблегнато на зеленината из сградата, например през облицованото с черни плочки лоби се издигат зелени растения зад черна мрежа. Растенията обграждат и терасата на покрива, създавайки визуална връзка с природния пейзаж, обграждащ града.

Други детайли включват водни елементи – меден басейн, който е патиниран чрез експозиция на елементите.

Допълнителните удобства за жителите включват детска стая за игри, изпълнена с подплатени места за сядане. Около входа са поставени рафтове, в които има играчки и книги за младежите.

Bohemian House е част от поредица проекти на New World Development в Хонконг, като всички са проектирани така, че да следват философията на марката наречена The Artisanal Movement.

 

Снимки: New World Development
Текст: Индия Блок @ Dezeen

0 Коментар

Login with