Текстурирана защитна обвивка придава нов вид на къща в Хампстед

Текстурирана защитна обвивка придава нов вид на къща в Хампстед

Дълбоките отвори за прозорци и врати са "издълбани" от светлата тухлена основа на този дом, намиращ се в защитена зона в Хампстед, проектирана от лондонското студио Stanton Williams.

Създаден за шведско-японска двойка, Флийт Хаус се намира на мястото на сграда от 50-те години на миналия век и възприема модела на граничната стена, характерна за района, актуализирайки го така, което студиото нарича „модерна вътрешна концепция“.

„Особено ни беше интересно да възстановим местната традиция и да развием къщата около идеята за почти безкрайна граница - такава, която в същото време приютява и създава семейното пространство “, обясняват от студиото.

Описан като част от "градския ремонт", триетажната постройка възстановява бившата граница, съществуваща между близката историческа пътека и Admiral Walk, за която намеква името на дома на Флийт Хаус.

В рамките на двата долни етажа, с издържана с тухли външна част и горен етаж, измазан с гладка бяла циментова мазилка, се намират всекидневна с отворен план, четири спални, три бани, кабинет и керамично студио, заедно с японска градина.

„Играейки ролята на текстурирана защитна обвивка, границата се отваря към серия от обитаеми пространства, става по-дебела, скрива и създава входове, стаи и дворчета, като така отговаря на контекста“, казва главният директор Патрик Ричард.

„Граничната стена прелива в къща.“

Естествената светлина и „дишащото пространство“ водят дизайна на интериора, където доминират светли дървени покрития и бели стени.

"Дългите перспективи и вестибюли свързват битовите моменти - със светлина, която винаги води пътуването, свързвайки вътрешната с външната страна", обясняват от студиото.

кухня

На първия етаж има всекидневна, кухня и трапезария с отворен план, където голяма плъзгаща се стъклена врата се отваря към стъпаловидна тераса и води към градината, направена от Bradley-Hole Schoenaich Landscape Architects.

Покритията от тухла, камък и бронз са избрани на базата на анализи от обкръжаващата къщата среда.

„Целта ни беше да създадем съвременна, но неподвластна на времето архитектура, кореняща се в контекста, но без да имитира“, казва Ричард.

„Искахме да свържем къщата със силните архитектурни елементи на квартала, като същевременно запазим сградата разпознаваема в рамките на собствената си епоха и историческа отговорност“.

спалня

Главните спални заемат първия етаж, където стените отзад са създали малко балконно пространство върху тухлената основа, с изглед към градината отдолу.

На приземния етаж се намират фитнес зала, помещенията за съхранение на растения и складове, които могат да се достъпят и от към градината чрез стъпала тръгващи от долния двор.

 

Снимки: Йохан Делин, Джак Хобхаус
Текст: Dezeen

0 Коментара

Login with