Цялостна промяна на оформлението за апартамент в Барселона

Цялостна промяна на оформлението за апартамент в Барселона

Nook Architects намалят големината на спалните в Caldrap – апартамент в Барселона, за да се създаде повече място за просторни и всестранни нови всекидневна и трапезария.

Домът се намира в застаряваща многоетажна сграда в квартала Poble Sec.

Със 67 квадратни метра подова площ апартаментът е достатъчно просторен, за да побере новите си собственици - тричленно семейство. Но никоя от стаите не е достатъчно голяма, за да позволи на обитателите си да прекарват времето си заедно или да приемат гости.

Семейството иска от Nook Architects да създаде ново оформление за пространството, което да отговаря по-добре на начина им на живот.

„Собствениците си търсеха дом, в който общото пространство да бъде основният акцент“, обясняват от студиото, което е ръководено от Ана Гарсия, Джоан Кортес и Рубен Ф Беренгуер.

„Имайки това в предвид, решихме да дадем второстепенно значение на спалните и другите помещения, като същевременно сме сигурни, че те ще функционират добре и ще има достатъчно място за съхранение“, казват архитектите.

„Тази важна стъпка ни позволи да променим съществуващото оформление и да създадем широка, отворена дневна зона: всекидневна, трапезария и кухня в едно.“

Новото оформление се фокусира около пространство в галериен стил от единия край на дома, включващо редица традиционни прозорци с дървена рамка, от които се вижда зелената градина отвън.

Архитектите разширяват пространството като преместват банята в другата част на апартамента и премахват стените на две прилежащи стаи, които преди това са били самостоятелни.

Но вместо да направят стаята изцяло с отворен план, архитектите избират да запазят части от стените непокътнати. Те помагат за разделянето на помещението на кухненска зона, хол и пространство за хранене и забавление.

В пространството също е предвидено и удобно ъгълче с индивидуално проектирано легло за през деня.

„Подреденият диван може да се превърне в легло за гости или просто място за четене или за подремване през деня“, обясняват от Nook Architects.

Материалите и покритията са избрани така, че да отговарят на вече съществуващите детайли. Дървената дограма и подови настилки съвпадат с тоновете на оригиналните прозорци, докато теракотените тонове на традиционния каталунски сводест таван се допълват от бледи ментово-зелени стени.

Други детайли включват монохромни плочки за пода с геометричен модел и кухненски остров от бял мрамор.

„Материалите, използвани в този проект са ограничени до такива, които са използвани и преди в апартамента: дърво, мрамор и керамика", казват архитектите. „Тази комбинация присъства в целия апартамент и служи като обща нишка, която свързва всички стаи.“

Останалите стаи в апартамента са компактни, но проектирани така, че да използват ефективно пространството. И в двете спални има вградени гардероби, както и отделна съблекалня, предлагаща допълнително място за съхранение.

Новата баня е по-голяма от предишната, а сега има и добавено помещение за пералня, сушилна и други подобни.

„Намесата осигурява на апартамента оптимално ниво на термо-акустичен и функционален комфорт, което ще даде възможност на собствениците да се възползват максимално от ежедневните моменти в живота им, като същевременно се наслаждават на пищен, свеж оазис в сърцето на града", добавят архитектите.

 

Снимки: Гаел дел Рио
Текст: Dezeen

0 Коментара

Login with