Всичко, което трябва да знаете за кухненското оформление

Всичко, което трябва да знаете за кухненското оформление

Правилният дизайн ще създаде ефективно пространство, което е безопасно и удобно за цялото семейство.

Може да са създадени за готвене, но кухните в днешни дни се правят с много повече неща, които имаме наум. В зависимост от големината на стаята ви, може да искате да комбинирате зоните за подготовка и готвене с трапезарията и всекидневната в едно общо отворено пространство. Затова е толкова важно да знаете най-често срещаните кухненски оформления и да изберете правилното за вашия дом.

Напоследък много хора искат да имат сборно място, където семейството да се събира за хранене, но и да има място да прави собствените си неща – било то да почива на дивана, да гледа телевизия, да сърфира из Интернет или да свърши малко домашна работа. Дори и да нямате много пространство, е приятно да имате местенце в кухнята, където да се насладите на чаша вино или вечеря с приятели, и да останете част от разговора, докато приготвяте храната.

Когато става дума за функционалната част на стаята, доброто оформление ще използва максимално наличното пространство и ще поддържа всичко добре организирано, с най-често използваните предмети под ръка. Но не всичко се определя от пространството за съхранение. Потокът на хора също е важно съображение. Особено в пространство с отворен план или където има няколко врати или остров, около който да се работи.

Използването на оформлението за не позволяване на достигането до опасните горещи места от децата и останалата част от семейството, ще гарантира, че кухнята ви е практично и безопасно пространство за всички.

1. Как да планираме кухненското оформление?

В повечето случаи големината и формата на стаята ви ще определи най-подходящия дизайн, и винаги е от помощ да си помислите за класическия „работен триъгълник“. Тази концепция е направена така, че да намали усилията и дистанцията за изминаване между мивката, хладилника и готварската печка, като ги поставя в трите точки на триъгълник.

Този подход работи при повечето кухненски оформления, въпреки че ако трябва да разположите всички уреди и мивката на една стена, ще имате нужда да „изравните“ триъгълника. За да го направите, разположете трите точки в една линия, а нека помежду им да има минимални крачки за изминаване.

Все пак, всичко може да бъде променяно. „Страхотно е ако триъгълника работи за вашата кухня, но не мислете, че трябва да му робувате“, казва дизайнерът Марк Уилкинсън. „Ако трябва да направите още няколко крачки, ще си заслужава, ако това означава да добавите допълнителен елемент, който много харесвате, а няма как да добавите по друг начин.“

2. Има ли други алтернативи за работния триъгълник?

Подобно на Марк Уилкинсън, има и други дизайнери, които смятат, че триъгълникът може да бъде твърде задължаващ и които предпочитат да мислят за кухнята като разделена на зони. „Dynamic Space“ концепцията на Blum е базирана на идеята за подреждане на оформлението като зони за извършване на различни задачи по посока на часовниковата стрелка (или наобратно).

Задачите могат да включват изпразване на съдомиялната машина (съхранявайте съдовете си наблизо), правене на закуска (дръжте всички неща за приготвянето ѝ заедно), подготовка на храната (прибори, дъски за рязане и кошче, което да се изтегли от под работния плот), готвене (съхранявайте тенджери, тигани и прибори в чекмедже под готварския плот с бутилки олио и подправки в издърпващ се шкаф наблизо) и чистене (материалите за чистене да са в близост до мивката).

С всичко намиращо се на правилното място, ще можете да създадете най-удобния работен процес.

3. Как да контролирам потока на хора в кухнята?

Работното пространство може да е решаващо, но движението на хората около кухненското пространство като цяло също се нуждае от внимателно обмисляне. Основните цели са да се предпазят децата от опасни места и да не допускате гостите да ви пречат. Гледайте да разположите хладилника близо до вратата, за да могат децата да си взимат напитки без да ви се пречкат в краката. На открити пространства се уверете, че маршрутът от входа на градината е безпрепятствен и помислете как най-добре да насочите гостите си към места за сядане.

Островът може да послужи като полезен щит за готвача – разположете бар столове по протежение на противоположната страна, за да създадете място за сядане на гостите ви на безопасна дистанция. В по-големи пространства може да помислите дори за два острова.

Опитайте да промените декора, за да разграничите отделните зони за хранене, почивка, готвене и офис част в едно многофункционално пространство. „Това може да бъде постигнато като се използват различни подови покрития, цветове и осветление във всяка от зоните“, споделя дизайнерът Роберт Бърнет.

„Не забравяйте, че винаги може да разположите стратегически стена или да сложите разделител на стаята като например средно висока стена или шкаф за съхранение, за да подпомогнете разделянето на определени зони“, съветва Скот Никълсън. „Трябва да бъдат поставени внимателно, за да не блокират светлината.“

4. Кухнята ми не е в стандартна форма – какво да правя?

Не всички кухни са стандартни кубове или правоъгълници. Някои от тях са стъклени кутии с ограничено използване на стените, други имат наклонени тавани, а може да се налага да се вместите в помещения с колони или многобройни входни врати. Опитен дизайнер на кухни ще се е сблъсквал с всички подобни проблеми и преди, затова ги попитайте за съвет.

„Често не е възможно да се отървете от структурните стълбове“, казва Скот Никълсън, „но понякога можете да ги преместите и дори преместването с половин метър може да има огромно въздействие в някои помещения. Обикновено можете да превърнете отрицателна в положителна характеристика, ако се справите с нея наум – например опитайте се да поставите стълб в остров, за да създадете архитектурна характеристика. "

Стаите с форма на Г и Т могат да бъдат ефективно разделени на зони, отделяйки едната част за трапезария или място за съхранение, а другата за поддържане на работната кухня.

5. Изберете най-доброто оформление за вас

Двуредно оформление

Какво представлява? Наречена на английски език „galley” от миниатюрните размери на корабните кухни, класическата галера има един единствен ред, докато двойната галера има две, вървящи успоредно.

План на кухнята:

Защо да го изберем? Това е идеалното оформление за тесни помещения, но е и популярен вариант в пространства с отворен план, където дълъг остров може да върви паралелно на шкафовете. Въпреки че е традиционно дълго и тясно оформление, то може да бъде изключително функционално, ако се планира правилно.

Препоръки на дизайнера:
Опитайте се да отделите зоната за готвене от мократа зона с дължината на работния плот между тях - плотът трябва да бъде най-малко три метра.

Опитайте се да има поне 1.2м между срещуположни врати на уредите и добавете ефективна триъгълна зона за готвене с хладилника от едната страна и мивката и печката от другата (или вариация на това). Ако пространството го позволява е добре да избягвате високи шкафове, които ще акцентират тясното пространство. По същата причина се придържайте към по-бледи цветове, за да поддържате стаята светла и просторна.

Опитайте се да не слагате прекалено много шкафове – това ще направи кухнята ви да изглежда претрупана.

П-образно оформление

Какво представлява? Често срещано решение за помещения със средни размери е да наредите шкафовете около три стени в П-образна форма.

План на кухнята:

 

Защо да го изберем? То е изключително практично, тъй като можете да сложите готварската печка и плота в центъра, а мивката и хладилник в двата края на П-то, за да създадете перфектния работен триъгълник. Това оформление осигурява изобилие от работно пространство и можете да използвате добре измислена вътрешна подредба, за да извлечете максимума от ъгловите шкафове.

Препоръки на дизайнера:
С толкова голяма площ на работния плот, добре подбраната повърхност може наистина да акцентира върху себе си, затова изберете нещо поразително. Помислете за материали с твърда повърхност като Corian, които могат да станат с изгладени ъгли безпроблемно. Ако помещението е особено компактно, опитайте се да създадете поне два метра пространство в центъра. Малките стаи също могат да се възползват от блокове и плотове с намалена комплексност, така че попитайте вашия дизайнер дали това е опция.

В по-голяма стая може да имате достатъчно място за остров или маса със столове в центъра на П-то. Или в класическа кухня-трапезария, третата част на вашата П-образна форма може да бъде полуостров - дълъг остров, присъединен в единия край към стената, между кухненската и трапезарната зона.

Ако стаята ви е с отворен план и прекарвате много време в забавление, може да помислите дали основната част от вашата кухня да бъде проектирана като остров с П форма, който след това да се превърне в истински театър на готвача. Или създайте G-образна форма, с полуостров, присъединен към една от стените.

Г-образно оформление

Какво представлява? Наистина универсален дизайн, Г-образната кухня се състои от две серии шкафове под прав ъгъл на две съседни стени.

План на кухнята:

Защо да го изберем? Тук можете да създадете най-добрия работен триъгълник с хладилника в единия край на Г-то, плота от другия и мивката между тях. Това оформление се усеща отворено, но може да бъде по-сложно да се работи с него.

Препоръки на дизайнера:
Уверете се, че има достатъчно място между всяка зона и помислете за инсталиране на вградени уреди от едната страна за по-лесна употреба и рационализиран ефект.

Най-доброто ергономично подреждане е плота да бъде от едната стена, мивката и хладилника от другата, но се уверете, че има достатъчно работно пространство между тези елементи. Това може да бъде ефективно оформление за един готвач, но двама може да си пречат един на друг - може да включите допълнителна мивка за подготовка, за да облекчите напрежението.

Ако пространството позволява, можете да поставите и малка маса за хранене отстрани.

Оформление с кухненски остров

Какво представлява? Вероятно най-популярният кухненски елемент от последните години – остров, намиращ се в центъра на една стая, с работни плотове по стените наоколо.

План на кухнята:

Защо да го изберем? Ако пространството е достатъчно голямо, островът ще осигурява многофункционално пространство, което може да служа като такова, на което да се готви, да се подготвя храната, да се яде, но и да се забавлявате там. Той може да действа като "мост", като намалява разхождането ви между работните станции и в голямата стая да използва максимално неизползваното пространство.

Препоръки на дизайнера:
Помислете да внедрите плот и мивка, както и съдомиялна машина, охладител за вино и кош за рециклиране. Трябва да остане достатъчно място и за съхранение. Уверете се, че има поне един метър между острова и всички шкафове около него, за да можете да отворите всички врати и чекмеджета.

 

Текст и изображения: Ideal Home
Главно изображение: Kuhnia.BG, виж повече за кухнята тук.

0 Коментар

Login with