Обновена вила в Китай с оригинални рустикални характеристики

Обновена вила в Китай с оригинални рустикални характеристики

Модната дизайнерка Сън Мин и архитектът Кристиан Тауберт реновират занемарена вила, разположена около двор в селските части на Китай.

Разположена в село извън Пекин, обновената вила запазва много от оригиналните си рустикални елементи, като оригиналните дървени греди и покрив, които се допълват прекрасно с модерни допълнения, като например големите плъзгащи се стъклени врати.

И двамата базирани в Пекин, Мин и Тауберт забелязват, че по-голямата част от хората във възраст да работят в крайградското село Хай Жен са останали да живеят в Пекин. Дуото се заинтригува от идеята за съживяване на общността на тези села.

Те решават да ремонтират необитаема къща с площ от 76 кв. метра, построена през 70-те години на миналия век, имаща срутени стени и обрасли с растителност основи.

"Китайската провинция - където се намира вилата - е доминирана от обезлюдяването на селските райони", обясняват Мин и Тауберт.

„Само местните усилия не са достатъчно адекватни, за да се справят с множеството предизвикателства, пред които са изправени селските общности, тъй като тяхната жизненост спада заради преместването на жителите в по-големите градове".

"Останалите жители са предимно баби и дядовци и техните внуци; тяхната борба за възстановяване на социалната устойчивост в начина им на живот е едно от многото предизвикателства, пред които са изправени селските райони", продължават те.

"Проектът беше продиктуван от интуицията ни, че умереното облагородяване може в крайна сметка да доведе до скромен просперитет за някои от оставащите жители на селата.“

Ваканционната вила е обновена като план с отворено оформление и са използвани предимно материали от местно естество.

Централното пространство е заето от салон с печка за готвене на дърва, кухня и трапезария и малко пространство за спане на повдигната платформа в далечния край. Основна спалня и баня се намират в другия край на жилището зад преградната стена от неръждаема стомана.

Тауберт и Мин се грижат да запазят оригиналните характеристики на вилата като изложените греди и оцветените гипсови стени, но добавят леки съвременни елеметни като големи плъзгащи се врати, кухня от неръждаема стомана и съвременни индустриални лампи.

Външният двор, както и каменните му стени са ремонтирани и са добавени нови тревни площи и такива от чакъл, предназначени за игра и прекарване на свободното време.

Виж още »» Ново изложение Design China през септември

„Развитието на селските райони често е не толкова за запазване на традициите, а повече за съживяване на района, тъй като традициите не могат много да видят вече“, казват Мин и Тауберт.

"Фермерът, който първоначално е построил къщата в началото на седемдесетте, беше чест посетител по време на престрояването. Бяхме щастливи да чуем, че той одобри намесата ни в къщата, и изглеждаше доволен от крайния резултат.“, допълва Тауберт.

 

 

Снимки и текст: Dezeen

#Рустикален стил

0 Коментар

Login with